20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDurerea cronică a genunchilor îmbătrânește creierul

Durerea cronică a genunchilor îmbătrânește creierul

Durerea de genunchi poate fi asociată cu o îmbătrânire accelerată a creierului, conform unui studiu publicat în această săptămână.

Durerea cronică musculoscheletală (CMP) este una dintre principalele cauze de dizabilitate, afectând peste 40% din populația lumii și având un impact asupra funcției cognitive a pacienților. Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, împiedicând astfel eforturile de prevenire și tratament, cercetările indică faptul că markerii inflamatori asociați cu îmbătrânirea creierului sunt mai mari la pacienții cu CMP, sugerând o legătură între îmbătrânirea creierului și osteoartroză.

Într-un studiu publicat marți în revista Nature Mental Health, citat de 360medical.ro, un grup de oameni de știință din China și Statele Unite a descoperit că persoanele care suferă de durere musculoscheletală cronică se pot confrunta cu un risc mai mare de îmbătrânire a creierului.

Durerile de genunchi, asociate cu îmbătrânirea accelerată a creierului

Având în vedere această constatare, cercetătorii conduși de profesorul TU Yiheng de la Institutul de Psihologie al Academiei Chineze de Științe, în colaborare cu experți internaționali, au explorat profilurile modelelor de îmbătrânire a creierului și mecanismele care stau la baza acestora în diferite tipuri de CMP.
Studiul lor evidențiază asocierea dintre durerea cronică de genunchi, în special din cauza osteoartritei (osteoartroza) genunchiului, și îmbătrânirea accelerată a creierului.
Utilizând date RMN de la peste 9.000 de persoane, cercetătorii au dezvoltat un model pentru a compara vârsta creierului cu vârsta cronologică.

Risc mai crescut de demenţă?

Ei au descoperit că persoanele cu osteoartroză la genunchi, care au fost identificate atât din UK Biobank, cât și din seturi de date suplimentare de replicare din comunitatea locală, au experimentat o îmbătrânire cerebrală mai rapidă decât persoanele sănătoase.

În plus, s-a constatat că regiunile cerebrale responsabile pentru funcția cognitivă umană, cum ar fi hipocampusul, au fost asociate cu o astfel de îmbătrânire accelerată a creierului.

„Nu numai că am dezvăluit specificitatea îmbătrânirii accelerate a creierului la pacienții cu osteoartroza genunchiului, dar, ceea ce este important, am furnizat, de asemenea, dovezi longitudinale care sugerează capacitatea markerului nostru de îmbătrânire a creierului de a estima viitorul declin al memoriei și riscul crescut de demență”, a declarat prof. TU, autorul corespondent al studiului.

CITEŞTE ŞI: Craiova are a doua cea mai bine cotată grădină botanică din România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS