20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSalvați părul, unghiile și pielea iarna!

Salvați părul, unghiile și pielea iarna!

Fără suficientă umiditate în aer, pielea, părul și unghiile nu arată la fel de sănătoase și frumoase așa cum arătau cu doar câteva luni în urmă. În plus, frigul și vântul sunt alte două componente care afectează vitalitatea și sănătatea pielii, părului și unghiilor pe perioada iernii.

Sănătatea pielii, părului și unghiilor este susținută de o matrice extracelulară ce este alcătuită nu doar din colagen, elastină și keratină, ci și din acid hialuronic, care este un compus ce blochează umezeala. Lipsa de umiditate specifică vremii de iarnă poate încetini regenerarea matricei extracelulare.

Cum putem ajuta pielea?

  1. Hidratați-vă pielea frecvent, în special cu produse care conțin acid hialuronic, ceramide și ingrediente grase care ajută pielea să rețină și să etanșeze umiditatea.
  2. Aplicați cremă cu factor de protecție solară de minim 30 în fiecare dimineață și reaplicați dacă faceți activități de iarnă în aer liber sau dacă stați pentru perioade prelungite de timp lângă o fereastră.
  3. Aplicați un balsam de buze hidratant, preferabil și el cu factor de protecție solară pentru a împiedica buzele să se usuce și chiar să se crape.
  4. Evitați demachiantele și gelurile de curățare dure. Folosiți, în schimb, produse de curățare blânde, hidratante, fără parfum și coloranți pentru curățarea zilnică și pentru îndepărtarea machiajului.
  5. Consumul de lichide este vital și iarna, deci hidratarea cu apă sau ceai neîndulcit este binevenită pe tot parcursul zilei.
  6. Limitați consumul de alcool deoarece alcoolul poate deshidrata suplimentar pielea.
  7. Evitați dușurile fierbinți, deoarece apa fierbinte usucă pielea. Utilizați în schimb apă călduță și limitați durata de timp pe care o petreceți la duș la cât mai puține minute.
  8. Evitați lufa, mănușile de baie aspre și scruburile exfoliante, care pot irita pielea uscată.
  9. Folosiți un umidificator și poate chiar și un dezumidificator pentru a menține umiditatea din casă în limitele normale.
  10. Purtați mănuși, fular, căciuli din materiale naturale care să rețină căldura și totuși să permită aerisirea.

Unghii deteriorate?

Ca și în cazul pielii, lipsa de umiditate și aerul rece pot face unghiile casante, friabile. Unghiile sănătoase sunt netede, fără diferențe de nivel pe întreaga suprafață a unghiei.
Unghiile uscate și casante sunt rezultatul unei umidități prea scăzute. Acestea sunt cel mai frecvent cauzate de spălarea și uscarea repetată a unghiilor sau de vremea rece. Unghiile moi și casante sunt cauzate de prea multă umiditate, adesea rezultatul expunerii excesive la detergenți, agenți de curățare de uz casnic, dar și la produsele utilizate pentru îndepărtarea lacului sau gelului de pe unghii.
Alte motive de apariție a unghiilor casante sunt legate de înaintarea în vârsta, de lipsa de fier, sau alte afecțiuni de sănătate.

Păr fragil în timpul iernii

Părul uscat nu este doar o problemă ce apare pe perioada verii, atunci când este deshidratat excesiv și aflat în continuu sub atacul razelor UV. Problemele pentru păr din timpul iernii constau în general în cădere mai pronunțată a părului, vârfuri despicate și aspect de păr tern. Menținerea scalpului hidratat cu produse precum șamponul hidratant, balsam și tratamentele cu diverse măști pot ajuta. Ca de fiecare dată, inclusiv dieta alimentară joacă un rol important în sănătatea părului, unghiilor și pielii noastre, așa că dietele bogate în nutrienți – fier, acizi grași omega-3 și vitamine – sunt binevenite.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeşte şi: Situaţia copiilor internaţi cu gripă, rujeolă, scarlatină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS