22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSituaţia copiilor internaţi cu gripă, rujeolă, scarlatină. Ce spun medicii

Situaţia copiilor internaţi cu gripă, rujeolă, scarlatină. Ce spun medicii

În această perioadă, secţiile de la Infecţioase sunt pline de pacienţi cu gripă, inclusiv copii. De altfel, gripa este cea mai frecventă boală care a dus la internarea micuţilor, însă există şi cazuri de pacienţi internaţi cu rujeolă, scarlatină şi varicelă.

Suntem în plin sezon gripal, iar creşterea cazurilor de gripă din ultima perioadă – constatată şi prin rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică Dolj – se reflectă şi în numărul de internări în spitale. La Spitalul de Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, secţia pentru pacienţii cu gripă este aproape de limita maximă, conform medicilor. Aceştia se aşteaptă ca situaţia să mai dureze în jur de două săptămâni. Abia apoi sunt şanse ca trendul infecţiilor să devină descendent.

„Funcţionăm aproape la capacitate maximă”

Dr. Daniela Ristea, medic primar boli infecţioase, a vorbit pentru GdS despre situaţia bolilor infecţioase în particular în rândul copiilor. Aceasta spune că, în aceste zile, cei mai mulţi pacienţi sunt cei cu gripă, însă există şi copii internaţi cu rujeolă, scarlatină sau varicelă.

„Avem foarte multe cazuri de gripă, preponderent gripe de tip A, încă avem cazuri de scarlatină şi de rujeolă. Rujeolele provin din zona Filiaşi, pacienţii sunt toţi nevaccinaţi. Nu avem niciun caz de rujeolă din Craiova. Însă până acum, nu am avut niciun caz cu complicaţii serioase, care să depăşească posibilităţile spitalului sau care să necesite servicii de terapie intensivă. În ceea ce priveşte gripa, suntem în plin sezon, funcţionăm la capacitate aproape maximă. Şi cred că vom rămâne într-o perioadă de platou încă vreo două săptămâni”, a transmis medicul.

Peste 100 de pacienţi cu gripă şi pneumonie, internaţi în ultima săptămână

Conform datelor oferite de directorul medical de la Victor Babeş, dr. Dragoş Nicolosu, numai în ultima săptămână au fost internaţi 22 de copii cu vârste între 0 şi 14 ani infectaţi cu gripă. Alţi 31 au necesitat internare din cauza pneumoniilor. În total, 69 de pacienţi cu pneumonie şi 37 cu gripă – copii şi adulţi – au ajuns la Victor Babeş în ultimele 7 zile.

Părinţii sunt mai reticenţi la vaccinarea antigripală

Medicii spun că numărul mare de cazuri de gripă ar putea fi asociat şi cu o scădere a vaccinării antigripale. „Problema este că pare să existe o reticenţă mai mare în privinţa vaccinării antigripale la copii, poate şi post-Covid”, precizează dr. Daniela Ristea.
În privinţa complicaţiilor, medicul spune că nu au existat până acum copii cu forme severe de boală. „Sunt copii care fac fenomene de bronşiolită, episoade de insuficienţă respiratorie, dar nu am avut în acest sezon niciun pacient transferat către secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean. Cazurile au fost gestionate la nivelul unităţii medicale”, a menţionat medicul infecţionist.

Cazurile de scarlatină, pe o pantă descendentă

Pe lângă gripă, la nivelul unităţii medicale mai există şi câţiva pacienţi cu rujeolă, scarlatină sau varicelă.
În ultimele două săptămâni, la nivelul spitalului Victor Babeş au fost înregistrate 11 internări ale unor pacienţi cu rujeolă şi 10 cu scarlatină.

„În privinţa scarlatinei, vorbim despre forme uşoare şi medii. Suntem pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Avem mai puţine cazuri în ultimele două săptămâni. Mai multe cazuri am avut în luna decembrie. Mai avem şi câteva cazuri de varicelă în rândul copiilor mai mici, cu vârste în jur de 1 an, în rest afecţiuni banale, precum enterocolite. Nu avem niciun caz de meningită în acest moment în secţie”, a declarat dr. Daniela Ristea.

Citeşte şi: Ministrul Sănătății: Femeile se vaccinează tot mai mult împotriva HPV, virusul care poate duce la cancer de col

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS