26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinistrul Sănătății: Femeile se vaccinează tot mai mult împotriva HPV, virusul care poate duce la cancer de col

Ministrul Sănătății: Femeile se vaccinează tot mai mult împotriva HPV, virusul care poate duce la cancer de col

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că femeile din România au început să arate interes faţă de vaccinarea anti-HPV. El susţine că decizia statului de a compensa acest vaccin le încurajează pe multe femei în a lua hotărârea provaccinare, transmite News.ro.

”Există interes pentru vaccinarea HPV, şi un interes tot mai mare. Am încercat să oferim această posibilitate femeilor cu vârsta între 19 şi 45 de ani. Puţine ţări fac lucrul ăsta. Noi trebuia să-l facem, pentru că incidenţa cea mai mare a cancerului de col uterin afectează exact această categorie de femei – ele se pot vaccina.

Cunosc foarte multe femei care se vaccinează. Vaccinul nu e tocmai ieftin. Cred că această compensare de 50% le ajută în decizia pe care o au de luat. Mai ales că e un vaccin care, practic, nu are reacţii adverse decât extrem de rar”, a afirmat medicul Alexandru Rafila într-o emisiune la TVR Info, luni seară.

El a atras atenţia că ”este legată în proporţie de sută la sută infecţia cu unele virusuri papiloma de apariţia cancerului de col uterin, dar şi a altor tipuri de cancere, inclusiv la bărbaţi”.

România asigură vaccin gratuit anti-HPV fetelor şi băieţilor cu vârste între 11 şi 18 ani

Potrivit ministrului, România asigură vaccin gratuit anti-HPV fetelor şi băieţilor cu vârste între 11 şi 18 ani. Pentru femeile peste 18 ani şi până în 45 de ani, medicul de familie prescrie reţeta compensată pentru o reducere de 50% a preţului serului.

Alexandru Rafila a adăugat că România începe să recupereze decalajul pe care îl avea, comparativ cu alte state europene, în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV.

”Începem să recuperăm decalajul. Noi am introdus această vaccinare în 2008 prima dată. S-a renunţat prin 2010, pentru că a fost un mare eşec. Atunci nu a fost o campanie de informare nici pentru medici, nici pentru populaţia generală”, a afirmat ministrul.

Citeşte şi: Numărul cazurilor de gripă e în continuă creștere în România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS