12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateVopsirea părului, dăunătoare pentru sănătate? Ce sugerează cercetările despre legătura dintre vopseaua de păr și cancer

Vopsirea părului, dăunătoare pentru sănătate? Ce sugerează cercetările despre legătura dintre vopseaua de păr și cancer

Vopsirea părului poate fi, oare, dăunătoare? „Îmi vopsesc părul în mod regulat, dar am auzit că vopsirea permanentă a părului poate crește riscul de cancer. Ar trebui să fiu îngrijorată?”, se întreabă multe femei din lume.

Oamenii de știință analizează de zeci de ani legătura dintre vopseaua de păr și cancer. Și, deși unele cercetări sugerează o legătură, constatările sunt mixte. Asta face dificilă oferirea unor recomandări infailibile, a declarat Alexandra Whit.. Aceasta este medic epidemiolog la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite, scrie The New York Times, citat de G4Media.

Cu toate acestea, o privire mai atentă asupra cercetărilor ar putea să te ajute să iei o decizie informată. Astfel, vei ști mai bine ceea ce este cel mai adecvat pentru tine și pentru stilul tău de păr.

Ce sugerează studiile despre vopsirea părului

O mare parte din cercetările privind vopseaua de păr s-au concentrat pe posibila sa legătură cu cancerul de vezică urinară. În special în rândul coafezelor expuse la locul de muncă la vopsele permanente fabricate înainte de anii 1980, a declarat dr. David J. Goldberg, cercetător și dermatolog din New York. Cu cât coafezele au lucrat mai mult timp și au fost expuse prin intermediul pielii sau al plămânilor, cu atât era mai probabil ca acestea să dezvolte cancer de vezică urinară. Dar alte studii nu au constatat acest risc crescut. Asta s-ar putea datora faptului că producătorii au început să producă formule mai puțin toxice după anii 1970.

Totuși, cancerul de sân pare să fie asociat cu vopseaua de păr permanentă, a declarat dr. White. Într-un studiu din 2019, care a implicat mai mult de 46.000 de femei, dr. White și colegii săi au descoperit că cele care au folosit vopsea permanentă de păr în mod frecvent (la fiecare cinci până la opt săptămâni) au avut un risc cu 9% mai mare de cancer de sân decât cele care nu au folosit vopsea de păr.

Acest lucru poate părea un salt mare. Dar este de fapt „o creștere foarte mică a riscului de cancer de sân” atunci când este contextualizat în raport cu acest riscul ]n timpul vieții unei femei, a spus dr. White. În medie, femeile au aproximativ 13 la sută șanse de a dezvolta cancer de sân. Astfel că o creștere de 9 la sută a acestei valori ridică riscul pe viață cu doar un punct procentual, la aproximativ 14 la sută.

„Riscul pentru femeile de culoare a fost semnificativ mai mare”

Totuși, atunci când a fost defalcat în funcție de rasă, riscul pentru femeile de culoare a fost semnificativ mai mare, a spus dr. White. Femeile de culoare care și-au vopsit frecvent părul cu vopsea permanentă au avut o creștere de 60 la sută a riscului de cancer de sân. Acest lucru ridică riscul lor pe viață la aproape 21 la sută, comparativ cu aproximativ 14 la sută pentru femeile albe.

Legătura între vopsirea permanentă a părului și riscul de cancer de sân la femeile de culoare a fost demonstrată și în alte studii. Deși nu este clar ce ar putea fi cauza acestor diferențe rasiale și etnice, a declarat dr. Nada Elbuluk, profesor asociat de dermatologie la Keck School of Medicine of U.S.C.

O posibilitate este că alte produse pentru păr populare în rândul femeilor de culoare, cum ar fi aparatele de îndreptat părul chimic, relaxantele și uleiurile fără clătire, ar putea juca, de asemenea, un rol. Dar sunt necesare mai multe cercetări.

Citește întreg materialul pe G4Media.

Citește și: Ciolacu: Nu rămâne nicio boabă de cereale ucrainene în România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS