1.4 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatateImpactul singurătăţii, comparat cu fumatul a 15 ţigări pe zi

Impactul singurătăţii, comparat cu fumatul a 15 ţigări pe zi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face din singurătate o prioritate globală în materie de sănătate, a anunțat miercuri agenția, și lansează o nouă Comisie privind Conexiunea Socială. În următorii trei ani, comisia se va concentra asupra modalităților de a aborda „amenințarea presantă la adresa sănătății” reprezentată de o epidemie globală de singurătate, analizând cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale.

Comisia este coprezidată de dr. Vivek Murthy, medicul chirurg general al Statelor Unite, care a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această problemă una dintre preocupările sale principale în timpul mandatului său.
El a declarat că singurătatea este o amenințare „subapreciată” la adresa sănătății, care a devenit acum larg răspândită, informează CNN.

Marea Britanie şi-a numit ministru pentru singurătate

În ultima perioadă, singurătatea a atras o atenție deosebită în sectorul sănătății publice.
În 2018, Marea Britanie și-a numit primul ministru pentru singurătate.

Cercetările arată că lipsa anumitor tipuri de legături sociale este legată de o sănătate mintală precară și crește riscul de anxietate, depresie și sinucidere.
„Deconectarea socială a devenit acum un factor cheie al crizei mai largi de sănătate mintală la care asistăm în lume”, a declarat Murthy. Aproximativ un miliard de oameni – 1 din 8 – trăiesc cu o problemă de sănătate mintală, un sfert dintre aceștia fiind adolescenți, a spus el.

Singurătatea, asociată cu probleme de sănătate

Singurătatea și izolarea socială pot duce, de asemenea, la o sănătate fizică precară. Persoanele care nu au legături sociale se confruntă cu un risc mai mare de a muri prematur.
De asemenea, singurătatea și izolarea socială au fost asociate de mult timp cu o funcție imunitară slabă și cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, iar acestea cresc riscul de AVC cu 30%, și contribuie la declinul cognitiv, fiind asociate cu o creștere cu 50% a numărului de cazuri de demență.
De asemenea, persoanele izolate au tendința de a avea mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul.

Impactul, comparat cu fumatul a 15 ţigări pe zi

Impactul singurătății asupra sănătății este atât de profund încât un studiu a comparat-o cu fumatul a până la 15 țigări pe zi.
Multe dintre cercetările privind izolarea socială și singurătatea se concentrează asupra persoanelor în vârstă. Adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare deoarece trăiesc mai des singuri, și-au pierdut mai mulți membri ai familiei sau prieteni și sunt mai predispuși să aibă probleme fizice, cum ar fi pierderea auzului, ceea ce îi poate împiedica să fie sociabili, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), din Statele Unite.

Unul din 4 adulţi se simt singuri

Dar nu doar persoanele în vârstă sunt singure, spun experții.
Un sondaj realizat în 142 de țări, publicat luna trecută, arată că aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte foarte sau destul de singur.
Nici copiii nu sunt imuni la epidemia de singurătate; unele studii au constatat că peste jumătate dintre copii și adolescenți se simt singuri cel puțin o parte din timp.

Citeşte şi:

Răscoală la Spitalul Judeţean Craiova. Medicii au semnat o scrisoare deschisă împotriva conducerii

Tipografia, readusă la viaţă. A fost inaugurat noul hub cultural din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS