2.8 C
Craiova
sâmbătă, 9 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatateBoli care duc la pierderea vederii şi semnele care trebuie să te trimită la oftalmolog

Boli care duc la pierderea vederii şi semnele care trebuie să te trimită la oftalmolog

În România, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă boli oftalmologice, adică aproape unul din cinci oameni din totalul populației. Dintre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi.

De asemenea, țara noastră are, conform celui mai recent studiu, peste 1,5 milioane de adulți care trăiesc cu diabet, care aduce adesea o serie de complicații, inclusiv afecțiuni oftalmologice, cum ar fi retinopatia diabetică.

Boli care duc la pierderea vederii dacă nu sunt ţinute sub control

Printre afecțiunile cu impact major asupra vederii și care pot fi ținute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog, se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară. Aceasta principala cauză de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Este o boală nedureroasă, care avansează atât de lent încât persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea. Boala începe de obicei la un ochi. Cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil să fie afectat mai târziu.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme. Cea uscată este cea mai frecventă variantă a bolii şi afectează 90% dintre pacienți. Are o progresie lentă, în măsura în care pierderea vederii rămâne limitată. Forma umedă este mai puțin răspândită (afectează 10% dintre pacienți), dar este foarte severă. În 80% dintre cazuri, vederea centrală se deteriorează rapid.

Edemul macular diabetic este o altă afecţiune care ar putea fi ţinută sub control. Edemul macular diabetic este o consecință a retinopatiei diabetice, cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat, care poate duce la pierderea vederii centrale. Edemul macular diabetic este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la pierderea completă a vederii centrale.

Controlul periodic poate duce amâna progresia bolilor, salvând vederea

Societatea Română Retina, cu sprijinul Bayer, dorește să crească nivelul de conștientizare în rândul populației cu privire la aceste afecțiuni, precum și să încurajeze pacienții să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome.

„Mulți dintre pacienții cu aceste afectiuni sunt diagnosticați într-un stadiu tardiv, când se prezintă la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amănunțit, cât și tratarea timpurie a acestor afecțiuni, ar încetini considerabil evoluția lor cât și scăderea progresivă a vederii centrale. Prin campania „Ajută-ți ochii să lupte pentru recâștigarea vederii”, Societatea Română Retina, cu sprijinul companiei Bayer, dorește să ridice nivelul de conștientizare în rândul populației despre simptomele acestor afecțiuni, precum și să încurajeze pacienții să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog, încă de la primele simptome. Astfel, pot preveni pierderea ireversibilă a vederii centrale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Florian Baltă, UMF “Carol Davila” București, Președintele Societății Române Retina.

Care sunt semnele de alertă

Scopul acestei campanii de conștientizare este de a aduce în atenția românilor faptul că următoarele simptome ar putea indica o posibilă afecțiune oculară: vedere centrală încețoșată sau pierderea vederii centrale la unul sau la ambii ochi, vedere distorsionată, cu liniile drepte care par curbate sau ondulate, apariția unor pete negre în câmpul vizual, dificultate în a distinge culorile. Toate acestea sunt semnale de alarmă pe care trebuie să le luăm în seamă, deoarece diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot preveni avansarea bolilor de ochi și pot contribui la menținerea unei vederi sănătoase.

Este indicat să fie consultat medicul imediat ce sunt observate aceste simptome de mai sus.

„Pacienții care suferă de aceste două afecțiuni văd liniile drepte curbate și/sau pete negre în zona centrală a vederii (de asemenea pot percepe distorsionat culorile și forma obiectelor). Marea majoritate dintre ei au peste 55 de ani, iar corelația cu o afecțiune diabetică de lungă durată sau inadecvat controlată este des întâlnită. Dacă nu sunt tratate după apariția primelor simptome, aceste afecțiuni pot duce la pierderea completă si ireversibilă a vederii centrale”, a declarat Prof. Univ. Dr. Horia T. Stanca, UMF “Carol Davila” București, Secretar General al Societății Române Retina.

Numărul persoanelor care riscă să-şi piardă vederea a crescut fulminant

Bolile retinei constituie o problemă de sănătate considerabilă la nivel global, în contextul creșterii și îmbătrânirii populației în toată lumea. Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecțiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate ori tratate. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Orbirii, numărul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este în creștere cu 55%, ceea ce se traduce în aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii în următorii 30 de ani.

Citeşte şi:

Se deschide TIPOGRAFIA. Arta iese din tipar în cel mai nou proiect cultural din Craiova

Date alarmante despre obezitatea infantilă din România. Care este situaţia în Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS