Atunci când simţim o durere care porneşte din partea inferioară a spatelui şi iradiază spre picioare, uneori fiind simţită chiar şi până în vârful degetelor, ne confruntăm cu radiculopatie. Dr. Cristina Stăicuţ, medic reabilitare medicală, oferă mai multe detalii despre când apar radiculopatiile, ce le cauzează şi ce putem face pentru atenuarea durerii şi depăşirea puseului.
Radiculopatiile sunt produse de hernia de disc lombară
Radiculopatiile sunt produse de hernia de disc lombară şi se manifestă ca o durere a coloanei lombare care iradiază spre membrele inferioare – fie spre stângul, fie spre dreptul, fie spre ambele.
„Ele apar în urma hernierii unui disc intervertebral de pe coloana lombară şi, de obicei, pacientul prezintă şi o predispoziţie genetică”, precizează medicul. Radiculopatiile pot apărea la vârste tinere, adaugă aceasta: „Cel mai frecvent, în jurul vârstei de 30-35 de ani poate apărea primul puseu de radiculopatie, primul episod dureros. Aceste episoade apar, de obicei, în urma unui efort intempestiv. Pacientul ridică greutate sau împinge ceva sau stă o perioadă mai lungă în ortostatism (în picioare). El resimte această durere sub forma unei senzaţii de arsură sau de înţepătură care coboară de la coloana lombară pe membrul inferior şi uneori poate să ajungă până la nivelul degetelor de la picior”.
Ce facem când ni se blochează spatele?
Radiculopatiile produc un deficit pacientului pentru că apare un blocaj al spatelui, uneori cu imobilizare la pat pentru câteva zile. În această perioadă, pentru a calma durerile, este nevoie de antiinflamator şi apoi, când puseul inflamator acut se calmează, pacientul se poate prezenta la medic pentru a începe un tratament de recuperare medicală. Acesta include kinetoterapie, foarte importantă la pacienţii tineri.
„În herniile de disc, este important să ne tonifiem musculatura paraverterbal lombară. Odată tonifiaţi muşchii, dacă hernia este mai mică, această tonifiere nu îi dă voie să se extindă şi să afecteze mai mult nervul. Dacă musculatura este flască, dacă nu scădem în greutate – pentru că şi obezitatea abdominală este un factor agravant, toată greutatea abdominală forţându-ne coloana în faţă – atunci se poate agrava”, spune dr. Cristina Stăicuţ.
Herniile mai mari nu cedează la tratamentul fizical
Tratamentul de kinetoterapie durează 10-15 zile, fiind asociat cu electroterapie, masaj şi alte proceduri.
„La kinetoterapie se pot asocia proceduri de electroterapie, laser, magnetodiaflux, curenţi interferenţiali. Dacă durerea cedează, programul de reabilitare se poate repeta la şase luni. Herniile mai mari, care necesită intervenţie chirurgicală, nu cedează de obicei la acest tratament fizical. În acest caz, medicul de recuperare sau neurolog îl îndrumă pe pacient către serviciile de neurochirurgie”.
În privinţa investigaţiilor necesare pentru diagnosticare, medicul recomandă efectuarea unui examen de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), care permite şi vizualizarea părţilor moi, a zonei de disc a coloanei lombare.
„Şcoala spatelui”: Care sunt recomandările pentru pacienţi
Ca recomandări pentru „şcoala spatelui”, medicul transmite că pacienţii trebuie să evite ortostatismul prelungit şi ar trebui să scadă în greutate, dacă este supraponderal sau obez. Se recomandă şi evitarea purtării de greutăţi mari, de peste 5 kilograme. „Ideal este să nu mai purtăm peste 5 kilograme într-o mână şi, chiar dacă purtăm până în 5 kilograme, să împărţim greutatea la ambele mâini”, menţionează dr. Stăicuţ.
Este indicat şi ca pacientul să deprindă programul de recuperare şi să îl continue şi acasă, apoi să revină la reevaluare neurologică şi de reabilitare periodic.
Citeşte şi: Cresc cazurile de Covid-19. Doljul, printre judeţele fruntaşe la internări