22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMai multe spitale sau unități medicale pierd banii din PNRR

Mai multe spitale sau unități medicale pierd banii din PNRR

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare. Sunt date din cererea de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles, transmite G4Media.

Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare, conform unui document obținut de Economedia și G4Media.

Care sunt cele șase proiecte care nu ar mai primi finanțare prin PNRR

  • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
  • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
  • Constructia de sectii de obstretica si ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrica si pediatrie Arad – unitati noi (95 milioane euro)
  • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
  • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
  • Spitalul Juidetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.

Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii de la BEI sunt sub formă de împrumut ce trebuie returnat.

O analiză anterioară arăta că România riscă să piardă trei mari proiecte din PNRR

Reducerea fondurilor din PNRR pentru sănătate nu va afecta investițiile în noi secții ATI pentru nou-născuți și nici proiectele pentru reducerea riscului de infecții în spitale.

O analiză realizată de experți ai Băncii Mondiale pentru guvern cu fonduri europene, consultată de G4Media în aprilie 2023, arăta că există „un risc critic” ca România să piardă trei mari proiecte din PNRR. E vorba despre metroul de la Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire.

Spitalele și secțiile noi finanțate prin PNRR trebuie finalizate până în anul 2026.

Citește și: Numărul imigranților care muncesc în România s-a dublat în 3 ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS