29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe efecte are grădinăritul asupra sănătății

Ce efecte are grădinăritul asupra sănătății

Grădinăritul are o mulțime de avantaje pentru sănătatea organismului și contribuie la îmbunătățirea calității vieții.

Indiferent dacă ai o grădină mare sau doar câteva ghivece pe balcon, implicarea în grădinărit poate avea un impact pozitiv asupra stării generale de bine. Activitatea fizică regulată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți sănătatea creierului, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, a întări oasele și mușchii și pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a face activități de zi cu zi. Iată câteva beneficii mai exacte ale acestui tip de activitate, așa cum au dovedit-o cercetări făcute de-a lungul timpului.

Grădinăritul, un antrenament benefic pentru organism

Grădinăritul necesită efort fizic și poate fi considerat un antrenament benefic pentru organism. Activități precum săpatul, plantatul, udarea și curățarea grădinii implică mișcări diverse și solicită grupe diferite de mușchi. Această activitate fizică moderată te ajută să îți menții inima sănătoasă, să îți îmbunătățești circulația sanguină și să arzi calorii în mod natural. Unde mai pui că grădinăritul poate contribui la creșterea rezistenței și a flexibilității. Te ajută să te simți în formă și să îți menții un nivel optim de energie.

Ajută la arderea caloriilor

E o modă cu mersul la sală. Toată lumea care vrea să slăbească sau să se întrețină merge la sală, într-un mediu închis, la adăpostul aerului condiționat. „Indiferent de sezon, treburile pe care le poți face în jurul casei te ajută să arzi calorii”, spune Joshua Margolis, antrenor de fitness din New York, conform hotnews.ro. Arderea caloriilor diferă de la unii la alții, depinzând de greutatea pe care o are fiecare (cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât mai multe calorii vei arde), de vârstă (persoanele mai tinere ard mai multe calorii), de și masa musculară (mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea).

Previne boli grave

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), două ore și jumătate de activitate fizică de nivel moderat ca intensitate în fiecare săptămână reduce riscul de obezitate; hipertensiune arterială; diabet zaharat de tip 2; osteoporoză; boli de inimă, accident vascular cerebral; depresie, cancer de colon și moarte prematură. Conform CDC, care consideră grădinăritul o activitate fizică de nivel moderat ca intensitate, acele 2,5 ore pe săptămână de grădinărit ar însemna cu 40 până la 50 de minute mai mult decât o simplă plimbare pe jos sau cu bicicleta.

Grădinăritul ar putea reduce riscul de demență cu 36%

În 2006, cercetători din Australia au urmărit timp de 16 ani peste 2.800 de persoane cu vârste de peste 60 de ani în cadrul unui studiu al Spitalului St. Vincent din Darlinghurst. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că activitatea fizică, dar în special grădinăritul, ar putea reduce riscul de demență cu 36%.

Efecte terapeutice asupra stării de spirit

Grădinăritul este cunoscut pentru efectele sale terapeutice asupra stării de spirit. Activitatea în aer liber şi concentrarea asupra plantelor preferate pot avea un efect calmant și relaxant asupra minții. Grădinăritul eliberează endorfine, hormoni responsabili pentru starea de bine și reducerea stresului. Prin concentrarea asupra grădinii și conectarea cu natura, poți scăpa de grijile zilnice. Poți obține o senzație de liniște și pace interioară.

Poate contribui la îmbunătățirea calității somnului

De asemenea, activitățile fizice regulate și timpul petrecut în aer liber în timpul grădinăritului pot contribui la îmbunătățirea calității somnului. Exercițiile moderate pe care le implică această activitate îți pot ajuta corpul să se relaxeze mai ușor înainte de culcare. În plus, expunerea la lumina naturală și la aerul proaspăt pot regla ritmul circadian și pot îmbunătăți calitatea somnului.

Studiul care atestă calitățile incontestabile ale grădinăritului chiar dacă se practică la interior s-a făcut pe pacienți cu demență instituționalizată care aveau tulburări de somn și/sau agitație. După 5 săptămâni, cercetătorii au identificat o îmbunătățire semnificativă a somnului.

Stimulează sistemul imunitar

Grădinăritul poate stimula sistemul imunitar prin expunerea la bacterii și microorganisme benefice găsite în sol. Contactul cu mediul natural poate ajuta la întărirea sistemului imunitar al organismului. Creşte rezistența la infecții și boli. De asemenea, expunerea la soare în timpul grădinăritului poate promova sinteza de vitamina D. Aceasta este esențială pentru sănătatea oaselor și funcționarea sistemului imunitar.

Ai grijă la semnalele corpului!

Chiar dacă grădinăritul implică o activitate de intensitate medie, ia în calcul și riscurile. Nu oricine poate sta prea mult în soare. Spre exemplu, trebuie să ții cont de deshidratare, dar și de limitele corpului tău, mai ales dacă suferi deja de o boală iar condițiile muncii în grădină o pot agrava. Discută și cu medicul specialist despre acest aspect înainte de a te apuca serios de grădinărit.

Citeşte şi: Remediul care scade colesterolul și desfundă arterele

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS