6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe spune părul tău despre riscul de boli cardiovasculare?

Ce spune părul tău despre riscul de boli cardiovasculare?

Hormonul stresului măsurat în părul nostru poate estima persoanele care sunt predispuse să sufere de boli cardiovasculare. Acestea sunt concluziile unei noi cercetări, prezentate în cadrul Congresului european privind obezitatea (ECO) din acest an, care s-a desfășurat la Dublin, Irlanda. Cercetarea sugerează că nivelurile de glucocorticoizi (o clasă de hormoni steroizi secretați ca răspuns la stres) prezente în părul indivizilor ar putea indica care dintre aceștia sunt mai predispuși să sufere de boli cardiovasculare în viitor.

Nivelurile pe termen lung ale cortizolului din părul scalpului și ale formei sale inactive, cortizonul din păr, sunt biomarkeri din ce în ce mai utilizați care reprezintă expunerea cumulativă la glucocorticoizi în lunile precedente.

Nivelul de cortizon din păr, oglinda stresului

Există un număr mare de dovezi care indică faptul că hormonii de stres cortizol și cortizon afectează metabolismul organismului și distribuția grăsimilor, însă datele privind nivelurile acestor hormoni de stres și efectul lor asupra rezultatelor pe termen lung ale bolilor cardiovasculare sunt puține.

Un studiu efectuat pe peste 6.300 de persoane a constatat că nivelurile de cortizon din păr au fost cel mai puternic factor de predicție a viitoarelor boli cardiovasculare la cei cu vârsta de 57 de ani sau mai tineri.
„Există o cantitate enormă de dovezi care arată că stresul cronic este un factor serios în determinarea stării generale de sănătate”, spune autorul principal al studiului, dr. Eline van der Valk, de la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Citește aici cum a decurs cercetarea și ce au relevat datele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS