19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMituri despre sănătate - demontate! Partea I

Mituri despre sănătate – demontate! Partea I

Oamenii au o preocupare constantă pentru sănătate. Mereu ne dorim să luăm cele mai bune decizii pentru a ne menține starea de bine. Dar, deși există o cantitate covârșitoare de informații disponibile la un click distanță, acestea nu sunt întotdeauna corecte. De aici până la diverse mituri legate de sănătate mai este un singur pas. Deși intențiile acestor mituri pot fi bune, ele pot duce la influențarea în mod negativ a deciziilor pe care le luăm cu privire la propria noastră sănătate.

Fiind farmacist și implicit expert în medicamente și sănătate, vreau să vă expun patru din cele mai uzuale preconcepții legate de aceste domenii de care m-am lovit de-a lungul timpului.

Mitul 1: Antibioticele sunt eficiente pentru orice tip de infecție

Realitatea: Antibioticele sunt eficiente doar împotriva infecțiilor bacteriene, nu și împotriva infecțiilor virale sau fungice. Farmacistul poate explica diferența între aceste tipuri de infecții. El poate oferi informații despre momentele în care antibioticele sunt necesare și când ar trebui evitate. Nu uitați că rezistența la antibiotice este a bacteriei și nu a persoanei care își administrează antibioticul. Aşadar, este posibil să nu fi luat niciodată antibiotice și totuși să ne infectăm cu o bacterie care să nu răspundă la niciun tratament.

Mitul 2: Administrarea continuă de vitamine și suplimente alimentare aduce doar beneficii pentru sănătate

Realitatea: Administrarea de vitamine și suplimente alimentare perioade lungi de timp sau în cantități excesive, ce depășesc constant și de mai multe ori doza zilnică recomandată, poate fi dăunătoare pe termen lung pentru sănătate. Farmacistul poate oferi informații despre necesarul zilnic de vitamine și minerale și poate sfătui pacienții să obțină aceste substanțe nutritive din alimentație echilibrată deoarece acesta este premisa promovată la momentul actual.

Mitul 3: O pastilă/injecție pentru slăbit – soluția magică pentru a pierde în greutate

Realitatea: Pastilele sau preparatele injectabile pentru slăbit nu sunt o soluție universală ce pot fi folosite pentru pierderea în greutate. Slăbitul trebuie să se realizeze într-un mod sănătos, treptat și implică o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată. Recomandările farmacistul vor fi întotdeauna produsele sau metodele bazate pe dovezi științifice și nu diete care sunt la modă la momentul respectiv și care în general au caracter extremist, eliminând complet anumite tipuri de substanțe nutriționale.

Mitul 4: Medicamentele generice sunt mai puțin eficiente decât cele de marcă

Realitatea: Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă ca și medicamentele de marcă și sunt la fel de eficiente și sigure. Uzual se folosește termenul de original pentru medicamentul inovatoare și de înlocuitor pentru medicamentul ce doar folosește patentul de inveție și nu a și inventat molecula. Farmacistul poate oferi informații despre echivalența medicamentelor generice și poate răspunde la întrebări despre siguranța, potența și eficacitatea acestora.

În concluzie, aveți grijă de unde vă obțineți informațiile, cel mai potrivit este întotdeauna să cerem sfatul experților din domeniul respectiv, în cazul sănătății, specialiştilor din domeniul medical.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

Citeşte şi: Cancerul ovarian: Factorii de risc şi ce ne poate proteja de apariţia acestei boli

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS