19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateObiceiuri dăunătoare pentru rinichi

Obiceiuri dăunătoare pentru rinichi

Obiceiuri dăunătoare pentru rinichi. Rinichii sunt două organe situate în cavitatea abdominală superioară, chiar sub cutia toracică, câte unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Aceștia au rolul de curățare a sângelui. Ajută organismul să filtreze produsele reziduale prin urină. Atunci când aceștia nu funcționează corect, întregul organism are de suferit.

Rinichii produc hormoni, filtrează sângele, absorb minerale, produc urină și mențin un echilibru sănătos între aciditatea și alcalinitatea din organism.
O serie de obiceiuri banale, aparent inofensive, pot afecta rinichii tăi, provocându-ți grave probleme de natură renală. Pentru a te feri de aceste obiceiuri nesănătoase, trebuie să știi care sunt. Boala cronică de rinichi se dezvoltă atunci când rinichii sunt afectați și nu pot filtra sângele așa cum ar trebui. Boala se numește „cronică” deoarece afectarea rinichilor se întâmplă lent, pe o perioadă lungă de timp, conform doc.ro.

Principala sarcină a rinichilor este să filtreze apa suplimentară și reziduurile din sânge pentru a face urină. Pentru a îți menține corpul să funcționeze corect, rinichii echilibrează sărurile și mineralele – cum ar fi calciul, fosforul, sodiul și potasiul – care circulă în sânge. Rinichii tăi produc și hormoni care ajută la controlul tensiunii arteriale, produc globule roșii și mențin oasele puternice. Așadar, dacă rinichii noștri nu funcționează în parametri normali, întregul organism are de suferit.

Obiceiuri dăunătoare pentru rinichi

Deshidratarea încetinește activitatea renală. Studiile recente au dovedit faptul că deshidratarea poate provoca boli cronice la nivel renal. Apa este cea mai bună opțiune pentru a te hidrata. Poţi să bei și alte băuturi, precum ceaiul. Până la 600 de mililitri din aportul zilnic de lichide pot fi altceva decât apă. Desigur, acest lucru nu este valabil pentru fiecare pacient. Cei cu insuficiență cardiacă, boli renale avansate, edem cronic și care fac dializă nu pot bea această cantitate de lichid. Studiile arată că pacienții cu boală renală cronică în stadiul 3 pot încetini progresia bolii renale rămânând hidratați corespunzător cu apă. Îndulcitorii artificiali din suc și alte băuturi pot fi dăunători rinichilor și ar trebui să fie limitați.

Consumi lichide nepotrivite

Dacă te gândești că poți consuma suc din belșug pentru a te hidrata, te înșeli. Specialiștii susțin că băuturile bogate în zahăr sau fructoză, precum și alți aditivi, dăunează rinichilor la fel de mult ca și deshidratarea. Studiile au dovedit că persoanele care consumă sucuri, fie ele și îndulcite natural, au un risc mai mare de a dezvolta boli renale.

Fumezi

Probabil că te gândești că fumatul îți afectează aparatul respirator și că nu are cum să dăuneze rinichilor. Te înșeli, însă. Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că substanțele toxice care se regăsesc în țigări reduc semnificativ activitatea renală.

Iei pastile fără rețetă

Dacă ai obiceiul de a lua medicamente fără recomandarea medicului pentru a trata orice durere ai, trebuie să știi că procedând astfel faci rău rinichilor tăi. Ibuprofenul, acidul acetilsalicilic și acetaminofenul sunt doar câteva exemple de substanțe care fac rău rinichilor tăi.

Faci exerciții fizice intense

Sportul este benefic pentru sănătatea fizică și psihică, însă exercițiile foarte intense și solicitante, practicate cu regularitate, pot face rău rinichilor tăi. Ideal ar fi să te consulți cu medicul tău cu privire la rutina de fitness.

Sedentarismul

Sedentarismul este o modalitate sigură de a dezvolta complicații la rinichi. Acesta este asociat cu dezvoltarea bolii renale. Un stil de viață sedentar poate avea efecte adverse asupra sănătății rinichilor. Activitatea fizică regulată îmbunătățește tensiunea arterială și metabolismul. Lucruri bune pentru sănătatea rinichilor.

Reducerea greutății, de mare ajutor

Dacă ești supraponderal, reducerea greutății este de mare ajutor. Asta ar ușura sarcina asupra rinichilor și previne epuizarea lor precoce. O plimbare de 40 de minute de cel puțin 4 ori pe săptămână ar fi potrivită.

Consumi prea multe proteine

Alimentele procesate sunt foarte dăunătoare și conțin fosfor și substanțe chimice pe care rinichii nu le pot filtra cu ușurință. Cel mai bine este să optezi pentru fructe și legume proaspete. Organismul tău are nevoie de proteine, dar o dietă foarte bogată în proteine animale este, de asemenea, dăunătoare. Proteinele animale generează cantități mari de acid. Cel mai bine este să optezi pentru proteine pe bază de plante.

Nu dormi suficient

Și atunci când nu oferi organismului orele de somn de care are nevoie apare hiperfiltrarea renală, așa că acordă importanța cuvenită programului de somn.

Consumi zahăr în exces

Fie că faci abuz de dulciuri, fie că bei foarte multe sucuri cu un conținut ridicat de zahăr, sănătatea rinichilor tăi este afectată. Controlul diabetului zaharat și evitarea excesului de carbohidrați poate întârzia progresia bolii renale. Limitează deci consumul de prăjituri, de ciocolată și de alte deserturi pentru a-ți proteja rinichii.

Prea multă sare

Consumul ridicat de sare reprezintă o amenințare pentru rinichi, deoarece nu numai că generează încărcătură excesivă de sodiu, ci și hipertensiune arterială. Se recomandă să te concentrezi pe consumul de alimente proaspete, cu conținut scăzut de sodiu în mod natural, cum ar fi conopida, afinele, fructele de mare și cerealele integrale.

Cum să menții rinichii sănătoși

Secretul pentru rinichi sănătoși, dar și pentru un organism sănătos din toate punctele de vedere este: moderația. O dietă moderată și un stil de viață echilibrat îți menține organele sănătoase.

Citeşte şi: Semne care arată că mănânci prea multă sare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS