5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoni – aliatul sănătății de 2000 de ani

Noni – aliatul sănătății de 2000 de ani

Sucul de noni este o băutură tropicală obținută prin stoarcerea fructelor arborelui Morinda citrifolia. Utilizat de către popoarele polineziene de peste 2000 de ani, noni se găsește și în farmaciile și drogheriile din țara noastră, sub formă de suc sau pastile.

Sucul de noni este o băutură ce se consideră că aduce beneficii sănătății, fiind încadrat ca aliment funcțional, adica oferă beneficii pentru sănătate dincolo de satisfacerea nevoilor nutriționale de bază. Totuși, sortimentele comerciale sunt adesea amestecate cu alte sucuri și pot conține zahăr, deci trebuie acordată atenție etichetei produsului pentru a beneficia de un preparat de calitate superioară.

Beneficiile sucului de noni

Sucul de noni este cunoscut pentru nivelurile sale ridicate de antioxidanți, mai mult decât celelalte sucuri de fructe comune. Antioxidanții previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Organismul are nevoie de un echilibru între nivelul antioxidanților și cel al radicalilor liberi pentru menținerea sănătății optime. Principalii antioxidanți din sucul de noni includ beta-carotenul și vitaminele C și E.

În cazul persoanelor care fumează, sucul de noni poate reduce daunele celulare cauzate de fumat datorită capacității sale antioxidante și reducerii nivelului substanțelor chimice dăunătoare, conferind protecție împotriva toxicității fumului de tutun. Cu toate acestea, sucul de noni nu anulează toate efectele negative ale fumatului asupra sănătății și nu ar trebui să fie considerat un ajutor pentru a fuma fără teama afectării negative a sănătății.

Sucul de noni poate îmbunătăți rezistența fizică. Câteva studii arată efecte pozitive ale consumului de suc de noni în timpul exercițiilor fizice, iar alte cercetări pe oameni și animale raportează constatări similare pentru utilizarea sucului de noni pentru a combate oboseala și pentru a îmbunătăți rezistența la efort.

Un alt efect al sucului de noni este acela că poate ameliora durerea la persoanele cu artrită deoarece aceasta este adesea asociată cu inflamație crescută și stres oxidativ. Prin urmare, sucul de noni poate fi un tratament natural al durerii prin reducerea inflamației și combaterea radicalilor liberi cu ajutorul antioxidanților din compoziția sa.

Sucul de noni conține vitamina C, esențială pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar și este o sursă excelentă de biotină și folat – vitaminele B care joacă multiple roluri în organismul uman, inclusiv la transformarea alimentelor în energie

Ce spun studiile

Cercetările publicate au explorat potențialele efecte asupra sănătății ale plantei noni, dar o mare parte din acestea au fost efectuate in vitro (în afara organismului viu) și pe animale, deci aplicabilitatea la oameni este limitată.

În plus, s-au folosit extracte de plante de noni de concentrații necunoscute, fiind utile doar pentru explicarea posibilelor mecanisme de acțiune. Din cauza factorilor geografici și variatelor metode de procesare se obțin produse comerciale de suc de noni cu compoziții fitochimice și nutritive diferite.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS