23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlexandru Rafila: România, în stare de alertă epidemică din cauza gripei

Alexandru Rafila: România, în stare de alertă epidemică din cauza gripei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat într-o conferință că nu se declară, încă, existența unei epidemii de gripă în România, însă, autoritățile au ”intitulat” situația din prezent drept o ”stare de alertă epidemică”.

https://www.facebook.com/PartidulSocialDemocrat/videos/569368774659116

Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național

Autoritățile sanitare au pregătit un set de recomandări la nivel național, pentru a preveni răspândirea gripei. Sunt vizate, în primul rând, școlile și grădinițele, unde riscul de infectare este foarte ridicat, odată cu reînceperea școlii.

Printre acestea se numără realizarea unui triaj epidemiologic zilnic, acolo unde este posibil, dar și folosirea măștilor sanitare.

De asemenea, oficialii din Sănătate vor recomanda izolarea voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, încurajarea vaccinării antigripale a personalului din școli, asigurarea materialelor pentru dezinfecția mâinilor și suprafețelor, aerisirea încăperilor etc.

Toate aceste măsuri au caracter de recomandare, nu vor fi obligatorii.

Pe de altă parte, autoritățile își propun să reactiveze vechile centre de evaluare COVID, în care de această dată ar urma să fie evaluate cazurile de gripă și viroze respiratorii.

Această măsură ar degreva camerele de gardă și unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor, care în prezent sunt supraaglomerate de pacienți cu simptomatologie gripală.

Oficialii din Sănătate se așteaptă, de asemenea, la o creștere a cererii de vaccinuri antigripale, în zilele următoare.

În acest sens, ar putea recomanda o redistribuire a stocurilor de vaccinuri gripale către cabinetele medicilor de familie care au mai multe cereri de vaccinare de la pacienții lor.

„O succesiune de 3 săptămâni epidemice duce la o situație care înseamnă epidemie“

„Scopul acestei conferințe este de a vă explica contextul epidemic legat de gripă. O succesiune de 3 săptămâni epidemice duce la o situație care înseamnă epidemie. Nu vrem să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.”, a spus ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, în acest an, sezonul gripal e decalat cu câteva săptămâni. Vârful infecțiilor poate fi atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere, a adăugat ministrul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS