10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulBianca Vlădulescu, medic pediatru: „Ceaiul nu este o băutură pentru sugari!”

Bianca Vlădulescu, medic pediatru: „Ceaiul nu este o băutură pentru sugari!”

În primele luni de viață ale copilului, multe mămici le oferă bebelușilor diverse ceaiuri, pentru calmarea colicilor sau pentru hidratare suplimentară. Este corect acest obicei, împământenit de zeci de ani? Pediatrii avertizează că nu. Ceaiul nu doar că nu este necesar, dar este chiar contraindicat consumului de către sugari. Dr. Bianca Vlădulescu, medic pediatru, explică de ce.

Laptele, unica sursă de hrană și hidratare în primele șase luni

De multe ori, tinerele mame sunt sfătuite să le ofere ceai bebelușilor de către bunici și persoane din anturajul familial, care au crescut copii în perioada comunistă, când tinerii părinți nu aveau acces la multe informații, iar laptele praf nu era mereu ușor de găsit. Lipsa informațiilor și lipsa produselor necesare de pe rafturi au fost principalii factori care au condus la nașterea unor obiceiuri greșite, care s-au perpetuat de-a lungul anilor.

„Înainte de vârsta de şase luni, copilul nu ar trebui să consume în mod suplimentar niciun fel de lichid în afară de lapte matern sau formula de lapte praf, care îi asigură micuțului atât hrana, cât și hidratarea suficientă”, spune medicul.
Ceaiul poate avea efecte negative asupra sugarilor, deoarece conține substanțe care pot interfera cu procesul natural de creștere.

Mai exact, ceaiul conține taninuri (compuși polifenolici), care inhibă absorbția mineralelor și fierului din alimente, astfel că „poate duce la anemie carențială și alte probleme de nutriție și dezvoltare”, menționează dr. Bianca Vlădulescu.
Ceaiul poate interfera și cu procesul de alăptare, subliniază pediatrul: „Oferirea de ceai unui bebeluș alăptat poate duce la scăderea cantității de lapte pe care o suge la o masă și, de aici, la scăderea cantității de lapte produsă de mamă”.

Ceaiul îndulcit, cel mai periculos

Ceaiul este oferit adesea îndulcit, iar în această variantă efectele negative sunt încă și mai mari. „Băutura îndulcită afectează dinţiii copilului, apare riscul cariilor dentare. În plus, reduce apetitul pentru alte alimente . Consumarea prea multor alimente sau băuturi dulci poate reduce, de asemenea, capacitatea corpului copilului de a absorbi cantitatea corectă de vitamine şi nutrienţi.Copilul nu numai că poate avea probleme cu greutatea, dar poate suferi şi de malnutriţie. Caloriile care se găsesc în zahăr nu aduc niciun beneficiu pentru sănătate!”, transmite dr. Bianca Vlădulescu.

În doze mari, ceaiul poate avea chiar efect toxic

Întrucât compoziția ceaiurilor nu este standardizată, un alt pericol este administrarea unei doze necorespunzătoare, care poate avea efect toxic pentru copil, spune medicul pediatru. De exemplu, speciile de plante cu efect laxativ sau diuretic pot provoca deshidratare și dezechilibru electrolitic la copii mult mai repede decât la adulți.

Chiar și după șase luni, când începe procesul de diversificare, ceaiul ar trebui evitat, spune specialistul. „Insistăm pe această informație: Sugarul sub 6 luni nu trebuie să primească niciun fel de lichid în afară de lapte matern sau formula de lapte praf. După 6 luni, odată cu începerea diversificării, se pot introduce cantități mici de apă. Administrarea de ceai la sugar este în continuare contraindicată, pentru că poate duce la anemie carențială, carii dentare, tulburări de creștere și nutriție, iar administrarea ceaiului la sugarul alimentat natural poate scădea cantitatea de lapte produs de mamă”, concluzionează dr.Vlădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS