11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienţii români vor să ştie cât cheltuie statul pentru sănătatea lor

Pacienţii români vor să ştie cât cheltuie statul pentru sănătatea lor

Deşi pacienţii contribuie cu sume importante la sistemul public de sănătate, odată ce intră într-un spital de stat, nu au idee cât cheltuie acesta pentru îngrijirea lor. Informaţiile medicale sunt captive într-un sistem opac.

Decontul rămâne doar la spital, iar bolnavul nu are acces la el. FACIAS, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului, vrea să schimbe paradigma, alături de asociaţia COPAC și Colegiul Pacienților. Împreună, cele trei au demarat un proiect numit „Pacient român – legi juste și transparență maximă” cu scopul de a pune presiune pe decidenţi să asigure accesul pacienţilor la informaţiile care îi privesc direct.

Dosarul medical electronic, deocamdată un deziderat

Printre obiectivele proiectului se numără posibilitatea de a accesa instant lista costurilor per pacient, astfel încât fiecare cetăţean care contribuie la sistemul asigurărilor de sănătate să ştie cât a beneficiat de pe urma acestor contribuţii şi cum a cheltuit sistemul banii pentru îngrijirea sa. O altă prioritate este activarea dosarului medical electronic, o condiţie necesară şi esenţială pentru reformarea sistemului public de sănătate.

„Pacientul se internează la Spitalul A. La internare, pacientului i se face anamneza (investigații). Personalul spitalului A are acces doar la date din baza sa de date, nu poate vedea ce a făcut pacientul în alte spitale (B,C,D…). Pacientului i se cere să vină cu hârtiile pe care le are de la alte internare, de la alți medici. La internare și la externare, dar și pe parcurs, cadrele medicale consumă 30-40% din timp pentru hârtii și birocrație, în loc să aloce tot timpul îngrijirii/tratării bolnavului”, transmite FACIAS.

Proiectul „Pacient român – legi juste și transparență maximă” propune şi înregistrarea video a intervențiilor chirurgicale pentru ca pacienţii să ştie ce se întâmplă în sala de operație.

Sondaj: 99,1% dintre pacienţii români vor să ştie cât a cheltuit statul pentru sănătatea lor

99,1% dintre pacienții din România vor să știe cât au costat îngrijirile medicale de care au beneficiat. 98,2% vor să știe care sunt sumele cu care au cotizat la sistemul de sănătate. 96% dintre pacienți consideră că este nevoie de un sistem informatic care să le permită să afle care au fost costurile suportate de sistemul medical cu îngrijirile care le-au fost acordate. 96,5% consideră că este nevoie de o lege care să le permită accesul la o bază de date care să conțină sumele cotizate și costurile pentru serviciile medicale de care beneficiază pacienții.

Acestea sunt rezultatele răspunsurilor la chestionarul realizat de FACIAS, în cadrul Proiectului Cercetarea s-a realizat în perioada 15 iulie-15 august, in mediul online.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns la chestionar doresc un sistem de sănătate transparent, în care accesul pacientului la informație să fie facil. De asemenea, pacienții consideră că informațiile legate de costurile tratamentelor, sumele cotizate pentru asigurări și modul în care acestea sunt cheltuite trebuie să fie ușor accesibile, la orice oră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS