24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce noua variantă Omicron, BA.5, este acum o mare problemă

De ce noua variantă Omicron, BA.5, este acum o mare problemă

Încă o dată, Covid-19 pare să fie peste tot. După valul Omicron din SUA din ianuarie și ușoara creștere a infectărilor din martie, se părea că boala poate fi ținută sub control. Dintr-o dată însă, oamenii care și-au revenit după infectarea cu Covid-19 în martie sau aprilie au început acum să se simtă din nou epuizați, tușesc și se întreabă cum le ies testele pozitive deși au fost bolnavi de curând, scrie CNN.

Vinovatul de data aceasta este noua variantă Omicron, BA.5. Are trei mutații cheie ale proteinei sale, care o fac mai contagioasă și mai infecțioasă.

În mai puțin de două luni, BA.5 a depășit celelalte variante și a devenit cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite. Săptămâna trecută, această subvariantă a provocat aproape 2 din 3 noi infecții cu Covid-19, conform celor mai recente date de la CDC.

Oamenii care au avut Covid chiar și de curând pot fi din nou vulnerabili la virus

Studiile de laborator ale anticorpilor din sângele persoanelor care au fost vaccinate sau recuperate în urma infecțiilor recente cu Covid-19 au arătat cât de rezistentă este BA.5. Așadar, oamenii care au avut Covid chiar și de curând iarna sau chiar primăvara pot fi din nou vulnerabili la virus.

„Nu avem informații despre severitatea clinică a BA.4 și BA.5 în comparație cu celelalte subvariante ale noastre Omicron”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, la un briefing susținut marți la Casa Albă. „Dar știm că este mai transmisibil și atacă mai puternic sistemul imunitar. Persoanele cu infecție anterioară, chiar și cu BA.1 și BA.2, sunt probabil încă expuse riscului de BA.4 sau BA.5”.

Pe măsură ce americanii au trecut la teste mai rapide la domiciliu, numărul oficial de cazuri – în prezent de aproximativ 110.000 de noi infecții pe zi – reprezintă doar o parte din adevăratul impact al bolii.

„Estimăm că la fiecare caz raportat există 7 neraportate”, a scris într-un e-mail Ali Mokdad, profesor de științe ale sănătății la Universitatea din Washington.

Valul ar putea fi de până la 10 ori mai mare decât ceea ce se raportează acum

Alți experți cred că valul ar putea fi de până la 10 ori mai mare decât ceea ce se raportează acum.

„Sunt probabil aproape un milion de cazuri noi pe zi”, a declarat Dr. Peter Hotez luni la CNN. „Acesta este valul complet BA.5 pe care îl trăim în această vară. De fapt, arată mai rău în statele din sud, la fel ca în 2020, la fel ca în 2021”, a spus Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină din Houston.

Deși poate că nu pare o problemă foarte mare, deoarece vaccinurile și tratamentele mai bune au redus puternic riscul de deces din cauza Covid-19, totuși, zilnic, aproximativ 300 până la 350 de oameni mor din cauza Covid-19, suficient pentru a umple un avion mare de pasageri.

„Este inacceptabil. Este prea mare acest număr”, a declarat dr. Ashish Jha, coordonatorul echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă, la briefingul de marți.

Cazurile zilnice de spitalizare sunt în creștere în Statele Unite

Cazurile zilnice de spitalizare sunt, de asemenea, în creștere în Statele Unite. Proporția de pacienți care au nevoie de terapie intensivă a crescut cu aproximativ 23% în ultimele două săptămâni. 

„Sunt îngrijorat că infectările de Covid-19 continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate și a angajaților din sănătate. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Problemele noi de sănătate, risc mai mare de apariție la persoanele care s-au reinfectat cu Covid-19

Există, de asemenea, riscuri mai puternice pentru sănătate. Un studiu recent a arătat că problemele noi de sănătate sunt mai numeroase sau au risc mai mare de apariție la persoanele care s-au reinfectat cu Covid-19.

Virusul încă se răspândește puternic și aduce noi mutații, mult mai rapid decât se pot îmbunătăți vaccinurile pentru a le face față.

Marți, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, le-a recomandat americanilor să folosească toate instrumentele disponibile pentru a opri răspândirea virusului, inclusiv masca, buna ventilare a spațiilor și distanțarea socială.

„Trebuie să menținem nivelurile de virus la cel mai scăzut nivel posibil, iar aceasta este cea mai bună apărare a noastră. Dacă un virus nu se răspândește, sunt mai puine șanse de a apărea noi variante”, a spus Fauci într-un briefing de presă.

O altă subvariantă a Omicron –  BA.2.75 – a fost detectată în aproximativ 10 țări

Între timp, o altă subvariantă a Omicron –  BA.2.75 – a fost detectată în aproximativ 10 țări, inclusiv în Statele Unite, și pare să se extindă rapid în India.

BA.2.75 are nouă modificări în regiunea sa de vârf care îl deosebesc de BA.2 și aproximativ 11 modificări în comparație cu BA.5, conform lui Tom Peacock, virusolog la Imperial College London.

Încă nu se știe, de exemplu, cum poate concura BA.2.75 cu BA.5 sau dacă provoacă boli mai severe. Dar experții spun că are toate semnele distinctive ale unei variante care ar putea deveni globală.

„S-a răspândit deja în multe țări diferite, așa că știm că are putere să reziste”, a spus Shishi Luo, director de bioinformatică și boli infecțioase pentru Helix Labs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS