14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni

Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni

Oboseală tot timpul! Este un simptom legat atât aparatul de respirator, cât și de inimă. Plămânii și inima sunt în legătură directă. Și orice suferință se simte în ambele sensuri.

Dr Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Ventriculul stâng este pompa inimii care va trimite sângele oxigenat – adus prin atriul stâng de la plămân cu mult oxigen – prin aortă, care e conductul principal al organismului. Duce sânge oxigenat în tot organismul.”

După ce furnizează oxigen fiecărei celule, sângele este readus la inimă prin cele două vene principale ale organismului. Ajunge în camera din inimă numită atriul drept. Și de aici, din nou, în plămâni. Este ciclul vieții.

O infecție respiratorie severă afectează și inima şi apare oboseala

O infecție respiratorie severă afectează și inima. Și apare oboseala. În timpul unei infecții, alveolele pulmonare, prin care respirăm, ajung să fie pline cu lichid. Nu mai funcționează. Tot ce nu mai este biologic funcțional – spun legile naturii – se distruge, conform stirileprotv.ro.

Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie: „Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile – așa se întâmplă și când te tai pe piele.”

De fapt, suferințele plămânilor sunt resimțite imediat de inimă. Și invers. Suferințele inimii sunt resimțite de plămâni, pentru că e afectată circulația pulmonară. Oboseala este simptomul principal care arată că inima nu poate oferi volumul de sânge oxigenat necesar.

Cauze pentru care ne simţim obosiţi

Lipsa somnului, atât la vârste fragede, cât și la adulți poate induce fatigabilitate (oboseală) precum și alte manifestări cum ar fi: scăderea puterii de concentrare și a atenției și irascibilitate. Un organism adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, importantă este și ora la care mergem la culcare, care ar trebui să fie înainte de miezul nopții. Somnul din timpul zilei, pe o durata scurtă de timp (20-40 minute), poate „restarta” organismul, încărcându-l cu energie, însă nu înlocuiește somnul de noapte.

Stresul

Stresul, alături de lipsa somnului, creează foarte repede un cerc vicios, care se soldează cu oboseală, tulburări de somn, tulburări ale apetitului (fie absența apetitului, fie senzație de foame excesivă). Unele companii au încercat să ofere angajaților, în ideea de a reduce stresul de la birou, diverse activități recreative precum și reorganizarea spațiilor de lucru ale angajaților (plasarea de acvarii cu animale marine, plante ornamentale inclusiv exotice, muzică ambientală în surdină).

Alimentația insuficientă

Alimentația insuficientă poate determina hipoglicemie, în special nocturnă care, în timp, induce oboseală diurnă. Stabilirea unui orar corect al meselor, precum și porționarea corectă a acestora și asocierea corectă a principiilor alimentare pot combate hipoglicemia în cele mai multe cazuri.

Deshidratarea

Deshidratarea determină oboseală prin scăderea debitului cardiac și implicit a perfuziei organelor vitale pe de o parte, iar pe de altă parte prin scăderea transportului substanțelor nutritive și a oligoelementelor, precum și a oxigenului către țesuturi. Astfel, în lipsa oxigenării corecte a țesuturilor, apar tulburări de metabolism celular care, în cazurile în care oxigenarea insuficientă nu este corectată o perioada mai lungă de timp, poate fi resimțită de organism ca stare de oboseală. Hidratarea adecvată – 30 ml lichide/kg corp, precum și renunțarea la fumat pot ameliora oboseală.

Bolile endocrinologice

Bolile endocrinologice, că de exemplu hipotiroidia, poate explica, în unele cazuri, astenia fizică sau oboseala, hormonii tiroidieni fiind implicați în gestionarea de către organism a energiei. Identificarea și corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea de medicamente de substituție hormonala, evitarea stresului, exercițiile în aer liber și alimentația pot ameliora aceste tulburări hormonale și implicit manifestările pe care acestea le determina.

Perioadă de convalescență după multe boli

În perioada de convalescență după multe boli (infecțioase, intervenții chirurugicale), organismul poate resimți senzația de slăbiciune care este cauzată în parte de regimul alimentar mai arid sau de medicația necesară vindecării. Putem scurta acest interval de recuperare prin respectarea dietei și a numărului de mese pe zi, precum și prin scurte plimbări în aer liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS