6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergia la ambrozie. Sfaturi practice

Alergia la ambrozie. Sfaturi practice

Multe persoane consideră primăvara ca fiind sezonul polenului. Există, însă, o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile iulie – septembrie şi se întinde până la sfârşitul lui octombrie.

Polenul de ambrozie poate provoca rinita alergică sezonieră cunoscuta şi sub denumirea de “febra fânului”.

Alergia la ambrozie apare rar în rândul copiilor. Afectează însă extrem de mulți adulți între 20 și 50 de ani.
Polenul acestei buruieni este unul dintre cele mai agresiv din natură. Din fericire, există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele. Ne gândim la tratament înainte ca planta să descarce cantități uriașe de polen.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Strănut
  • Congestie nazală (nas înfundat)
  • Rinoree (secreţie nazală apoasă)
  • Cefalee
  • Ochi iritaţi
  • Senzaţie de mâncărime în gât.

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tuse intensă şi respiraţie şuierătoare (wheezing).

Sfat de specialitate

Din iulie până în noiembrie înflorește ambrozia. În orașe, granulele de polen se lovesc de blocuri și rămân la sol, adică sunt agresive.
Și tot în oraș, cantitatea mare de dioxid de carbon determină planta să producă și mai mult polen. Simptomele sunt severe.

„Din cauza severității simptomelor se abuzează de cotizon injectabil, aerosoli, picături de nas, chiar și picături oculare – abuzul crește riscul de cataractă, glaucon, totul de la o banală alergie la ambrozie”, a explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.

Picăturile de nas, care reduc inflamația și simptomele locale, administrate mai mult de 10 zile, determină dependență.

„Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sângele la nivelul nasului și alterează apărarea locală. Un joc pe vascularizația nasului, va strica mucoasa, va detemina o rinită atrofică, adică nu se poate apărea cum trebuie mucoasa nasului”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.

Și apar infecții mai des. În plus, alergia nu e ținută în control.

Tratamentul curativ

Tratamentul curativ înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie. Acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul. Tratamentul nu se face în perioada cu polen în aer.

„Scopul e să inducem o toleranță temporară, să-l păcălim și să nu mai reacționeze așa agresiv la contactul cu polenul, prin administrare zilnică 6 luni pe an, din polenul respectiv. E vorba de 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv, aici pierdem mulți pacienți, pentru că nu se țin de tratament”, a mai explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.

Există însă așa numita memorie imunologică. Celule implicate în reacția alergică își pot aminti, și peste ani, că au avut o problemă cu ambrozia. Și redevin agresive. Această situație implică reluarea terapiei cu polen standardizat de ambrozie. Nu lăsăți reacțiile alegice necontrolate pentru că sunteți candidați la astm alergic!

Seminţele rezistă în sol 40 de ani

În plus, de ce să tăiem iarba atât în zonele de locuit, cât și în terenurile virane? Pentru că planta, odată ce descarcă semințe, acestea vor rezista în sol 40 de ani. Este una dinte cele mai adaptate plante din natură.

Nu găsim polenul acestei buruieni la altiduini de peste 1400 de metri. În rest, e peste tot. Alergia odată apărută, nu va dispărea de la sine.

Imunoglobulinele E, sau IGE, sunt anticorpi produși de sistemul imunitar.

Dacă aveți o alergie, sistemul imunitar reacționează exagerat la alergen prin producerea de anticorpi IGE. Acești anticorpi călătoresc către celulele, care eliberează substanțe chimice, provocând o reacție alergică. Analiză numită IGE se modifică atât în alergii, dar și în boli infecțioase, determinate de viermi intestinali. Aceasta deoarece viermii intestinali au în compoziție structuri care favorizează alergia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS