21.7 C
Craiova
joi, 19 mai, 2022
Știri de ultima orăSanatateAlexandru Rafila: 338 de copii cu COVID sunt internaţi în spitale

Alexandru Rafila: 338 de copii cu COVID sunt internaţi în spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că afirmațiile legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați sunt neadevărate și că i-a transmis ministrului Educației toate cifrele.

Alexandru Rafila spune că, în ciuda numărului mare de cazuri, proporția de persoane internate într-o zi anume este în continuare redusă. Creșterea zilnică a internărilor e de 2 – 3%, ceea ce „poate fi preluată fără problemă de sistemul de sănătate”, conform Digi24.

„Ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”

„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, a afirmat ministrul.

„Abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei“

În opinia lui Rafila, abordarea legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei pentru că un caz diagnosticat și izolat automat nu va mai transmite boala: „Cred că este un mare câștig. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze așa cum trebuie de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadiu greu controlabil care a dus la mortalitatea foarte mare anterior”.

Acum, față de situația similară din luna octombrie, când era același număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 – 10 ori mai mică, a adăugat Rafila.

Numărul copiilor infectați cu COVID-19 este în creștere

Numărul copiilor infectați cu COVID-19 este în creștere, iar în cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii, a avertizat ieri, la Digi24 medicul pediatru Mihai Craiu.

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului”, a spus medicul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

„La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a adăugat el.

„Peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi“

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a adăugat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:00

(VIDEO) Preşedintele Iohannis, premierul Ciucă şi şeful Executivului de...

Preşedintele Klaus Iohannis, împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi...

ȘTIRI GdS