5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCelulele T provocate de răceli comune pot proteja contra Covid-19

Celulele T provocate de răceli comune pot proteja contra Covid-19

Un studiu publicat luni de Imperial College London a constatat că un nivel ridicat de celule T provocat de coronavirusuri ale răcelii obișnuite poate oferi protecție împotriva COVID-19, ceea ce ar putea contribui la elaborarea unor abordări pentru a doua generație de vaccinuri, transmite Reuters.

Imunitatea împotriva COVID-19 este un tablou complex și, deși există dovezi ale scăderii nivelului de anticorpi la șase luni după vaccinare, se crede că celulele T joacă, de asemenea, un rol vitalîn asigurarea protecției.

Studiul, care a început în septembrie 2020, a analizat nivelurile de celule T cu reactivitate încrucișată generate de răceli comune anterioare la 52 de persoane care au avut în casă cazuri pozitive de COVID-19.

Cercetătorii i-au studiat pe acești contacți ai celor pozitivi la Sars-Cov-2 pentru a vedea dacă se infectează.

S-a constatat că cele 26 de persoane care nu au dezvoltat infecția aveau niveluri semnificativ mai ridicate ale acestor celule T decât persoanele care s-au infectat. Imperial College nu a precizat cât timp ar putea dura protecția oferită de celulele T.

„Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când este infectat cu alte coronavirusuri umane, cum ar fi răceala comună, pot proteja împotriva infecției cu COVID-19”, a declarat autorul studiului, Dr. Rhia Kundu.

O nouă țintă pentru vaccinurile viitoare

Autorii studiului, publicat în Nature Communications, au spus că proteinele interne ale virusului SARS-CoV-2 care sunt vizate de celulele T ar putea reprezenta o țintă alternativă pentru producătorii de vaccinuri.

Actualele vaccinuri COVID-19 vizează proteina spike, care suferă constant mutații, creând variante precum Omicron, care diminuează eficacitatea vaccinurilor împotriva infecției simptomatice.

„În schimb, proteinele interne vizate de celulele T protectoare pe care le-am identificat suferă mult mai puține mutații”, a declarat profesorul Ajit Lalvani, coautor al studiului.

„În consecință, acestea sunt foarte bine păstrate de diferitele variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. Noi vaccinuri care să vizeze aceste proteine interne ar induce, prin urmare, răspunsuri cu arie largă de protecție ale celulelor T care ar trebui să apere împotriva variantelor actuale și viitoare ale SARS-CoV-2”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS