12.9 C
Craiova
luni, 16 mai, 2022
Știri de ultima orăSanatateVaccinurile anti-COVID pe baza tehnologiei ARNm nu afectează fertilitatea

Vaccinurile anti-COVID pe baza tehnologiei ARNm nu afectează fertilitatea

​Vaccinurile anti-COVID pe baza tehnologiei ARNm nu afectează fertilitatea sau funcția ovariană, potrivit unui nou studiu israelian publicat în revista Human Reproduction și citat de Jerusalem Post.

„Vaccinul nu a afectat, cu siguranță, activitatea ovariană”, a declarat Jaron Rabinovici specialist în fertilitate la Centrul Medical Sheba. „Acest studiu ne oferă pentru prima dată dovezi despre lipsa efectelor negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității”, a adăugat el.

Mai exact, studiul a fost realizat la Sheba în colaborare cu Școala de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv, conform HotNews.

Cercetătorii au recrutat în studiu 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani

Cercetătorii au recrutat în studiu 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani, testând nivelul hormonului lor anti-Mullerian (AMH) care este un indicator fiabil pentru sănătatea ovariană și fertilitatea generală a unei femei.
Femeile au fost testate înainte de a primi prima doză de vaccin Pfizer și apoi la trei luni mai târziu, după ce au primit a doua doză. De asemenea, li s-a cerut să completeze chestionare despre ciclurile lor menstruale și posibilele efecte secundare.

„Acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei”

129 de femei au rămas în studiu până la final. Unele au rămas însărcinate sau s-au infectat cu coronavirus. Nivelul AMH la toate femeile care au făcut parte din cohorta finală a rămas neschimbat.

„Vaccinările ARNm nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”

Autorii studiului nu au găsit, de asemenea, nicio asociere între nivelurile de anticorpi după vaccin și nivelurile de AMH.
„Concluzionăm că vaccinările ARNm nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”, au scris autorii.
Rabinovici, care e specalist în fertilitate, a precizat că multe dintre femeile pe care le vede au fost vaccinate antiCOVID-19 în ultimul an și au reușit să rămână însărcinate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Se mai poate resuscita Avioane Craiova S.A?

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizitat Avioane Craiova S.A,...

ȘTIRI GdS