10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMS: De ce intră în carantină nevaccinații, chiar dacă au test negativ

MS: De ce intră în carantină nevaccinații, chiar dacă au test negativ

Ministerul Sănătății susține că persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 6 luni intră în carantină la sosirea în România chiar dacă au un test COVID negativ deoarece au un risc mai mare de a se infecta, iar efectuarea testului în perioada asimptomatică este mai puţin concludentă.

Potrivit unui comunicat de presă, precizările Ministerului Sănătății au în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România şi care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală în ultimele şase luni.

Explicațiile Ministerului Sănătății

  • Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii constă în lipsa totală a protecţiei faţă de infecţie la cea din urmă.
  • O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19.
  • La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.
  • Chiar şi în cazurile rare în care şi vaccinaţii şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient şi contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis vineri că persoanele care vin în România în perioada 10 decembrie – 8 ianuarie și sunt nevaccinate sau n-au trecut prin boală intră în carantină pentru 10 zile, indiferent de zona din care vin și chiar dacă au un test RT-PCR negativ. Carantina de 10 zile se aplică și în cazul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală care vin din state terțe dacă nu au un test negativ la intrarea în țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS