14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAntibioticele ne-ar putea scăpa de operaţia pentru apendicită

Antibioticele ne-ar putea scăpa de operaţia pentru apendicită

Colegiul American al Chirurgilor a actualizat ghidul de tratament și a inclus antibioticele ca tratament de primă linie acceptat pentru majoritatea cazurilor de apendicită. Datorită tratamentului cu antibiotice, unii pacienți ar putea evita operația de îndepărtare a apendicelui.

Mare parte din pacienţi ar putea evita operaţia

Concluziile studiului arată că 7 din 10 persoane cu apendicită pot evita operația chirurgicală în primele trei luni după administrarea de antibiotice.

Compararea RezultatelorAntibioticelor și Apendicectomiei (CODA) este cel mai mare studiu clinic randomizat realizat vreodată pentru tratamentul apendicitei. În 25 de spitale din 14 state, 1.552 de pacienți cu apendicită au consimțit să participe și au fost randomizați să primească fie antibiotice, fie au fost supuși unei apendicectomii, operație chirurgicală de îndepărtare a apendicelui.

„În primele trei luni după administrarea antibioticelor pentru această afecțiune, aproape 7 din 10 pacienți din grupul antibiotic au evitat o apendicectomie. Până la patru ani, puțin sub 50% au avut operația. Alte rezultate au favorizat fie antibioticele, fie intervențiile chirurgicale. Astfel, antibioticele par a fi tratamentul potrivit pentru mulți, dar probabil nu pentru toți pacienții cu apendicită. Deși au existat avantaje și dezavantaje pentru fiecare tratament, am constatat că ambele tratamente sunt sigure, iar pacienții vor aprecia aceste rezultate în mod diferit, în funcție de simptomele, preocupările și circumstanțele lor unice”, spune dr. David Flum, co-autor principal și profesor asociat de chirurgie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

Pacienţii, încurajaţi să evalueze mai bine opţiunile

Pacienții cu un apendicolit, un depozit calcificat găsit în aproximativ 25% din cazurile de apendicită acută, au fost asociați cu mai multe complicații și o șansă mai mare de apendicectomie în primele 30 de zile. La 90 de zile însă, nu au existat șanse mai mari de apendicectomie la pacienții cu un apendicolit.
„Având în vedere aceste rezultate și noile orientări de tratament, este important ca medicii și pacienții să discute avantajele și dezavantajele intervenției chirurgicale și a antibioticelor pentru a decide care este cel mai bun tratament în acel moment”, spune dr. Giana Davidson, profesor asociat de chirurgie la UW și director al centrului de coordonare clinică al studiului CODA.

Pentru a încuraja aceste conversații, inițiatorii studiului CODA au creat un instrument online de luare a deciziilor pentru pacienți (www.appyornot.org). Acesta include un videoclip și un mecanism pentru a ajuta pacienții să opteze fie pentru tratamentul cu antibiotice, fie pentru o intervenție chirurgicală de îndepărtare a apendicelui, în funcție de circumstanțelor lor individuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS