11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum îți păstrezi energia și sănatatea în lunile de toamnă

Cum îți păstrezi energia și sănatatea în lunile de toamnă

Toamna este deja aici iar odată cu schimbarea anotimpului apar zile mai scurte și vremea este din ce în ce mai răcoroasă. Începem să scoatem puloverele din șifonier, să ne curățăm botinele și cizmele de praf însă nu trebuie să întrăm în hibernare din punct de vedere psihic.

Toamna este un moment minunat pentru a ne stabili noi priorități referitoare la îngrijirea personală, pentru a începe o nouă rutină, pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate sau pentru a revigora planuri mai vechi rămase neîndeplinite. Sărbătorile de iarnă vor fi aici înainte să-ți dai seama și ar fi bine să ai în vedere câteva sfaturi pentru a-ți păstra sănătatea și vigoarea pe tot parcursul anului până la final.

1. Odihnește-te

Somnul este esențial pentru a ne menține fericiți și sănătoși. Studiile arată că, de-a lungul timpului, lipsa de calitate a somnului afectează sistemul imunitar, ceea ce ne face mai sensibili la răcelile și virușii care plutesc frecvent în aer în timpul acestor luni mai reci.

Privarea de somn a fost, de asemenea, legată de scăderea consumului de energie și în greutate. În mod ideal, adulții ar trebui să aibă între 8 și 10 ore de somn pe noapte, indiferent de sezon. Cu toate acestea, este important să luăm în considerare faptul că suntem diferiți. Unele femei se mulțumesc cu 6-7 ore de somn, iar altele au nevoie de mai mult decât atât. Experimentează programul de somn în următoarele săptămâni și vezi ce funcționează cel mai bine pentru ține. Dormitul după-amiază este, de asemenea, o modalitate foarte bună de odihnă atunci când programul tău o permite. În concluzie, încearcă să te odihneșți cât mai mult posibil pentru a-ți menține sănătatea în acest sezon.

2. Nu te complica !

Oamenii tind să înceapă toamna cu noi planuri: voi merge la sala, voi economisi mai mult, voi prioritiza… etc. Nu-ți stabili obiective nerealiste. Este important să ținem cont de obligațiile pe care le avem dar și de programul nostru zilnic atunci când ne stabilim niște obiective. Pe termen lung, este mai avantajos să ne stabilim obiective realiste, o perioada de timp corectă și instrumentele necesare pentru a le putea respecta.

3. Verifică-ți nivelul de vitamina D din organism

Obținem mare parte din vitamina D din organism de la soare. În mod firesc, aportul de vitamina D scade în lunile mai reci datorită faptului că ne petrecem mai mult timp în spații interioare. Vitamina D crește fertilitatea, menține oasele puternice și susține sistemul imunitar. De asemenea, studii au demonstrat că o cantitate corectă previne formarea celulelor asociate cu cancerul de san iar medicii susțîn că vitamina D face parte dintre vitaminele care sunt critice în lupta împotriva cancerului în general. Mergi la un control și verifică-ți nivelul de vitamina D pentru a ști dacă mai este nevoie de suplimentare.

4. Hrănește-te cu alimente de sezon

Odată cu sosirea noului sezon, acum este momentul să îți schimbi dietă! Îmbrățișează alimentele delicioase pe care ni le oferă toamna. Bucură-te de preparatele proaspete de dovleac, cartofi dulci, napi, mere, pere, smochine, prune și chiar afine!

Toamna este sezonul ideal pentru a petrece ceva timp în bucătărie pregătind alimentele preferate, mai ales că piețele sunt pline de fructe și legume delicioase. Este un moment minunat pentru a te bucură de mese calde preparate cu dragoste împreună cu cei dragi. Păstrează-ți câteva ore în fiecare weekend pentru a pregăți câteva dintre alimentele preferate pentru săptămâna care urmează sau chiar pentru iarnă. Această este o modalitate foarte bună de a avea grijă de ține, de aliniere cu energia interioară a sezonului și, bonus, vei avea mâncare gustoasă și sănătoasă toată săptămâna! 

5. Folosește culorile de toamna pentru alimentarea cu energie

Toamna este sezonul de culori calde, culorile de pământ: gândește-te la verdele adânc, la galbenul auriu sau la portocaliul strălucitor.

Când mănânci alimente care sunt bogate în aceste culori, absorbi energia vibratională a pământului. Alimentele de toamna sunt vibrante, colorate și hrănitoare. O regulă de baza este că, cu cât fructul este mai colorat, cu atât este mai bun pentru sănătatea noastră și pentru întărirea sistemului imunitar.

6. Practică sport fără să forțezi organismul

În timpul verii, este atât de minunat să ne petrecem timp în natură. Pentru mulți, această vreme însorită înseamnă mișcare naturală, practicând exerciții blânde precum mersul pe plajă. Nu permite temperaturilor mai reci să te oprească să te mișți! Prea mulți oameni nu mai fac exerciții și petrec mai mult timp făcând activități sedentare în interior.

O modalitate de a te menține în mișcare în timpul sezonului rece este să îți aduci activitatea în interior, chiar acasă la ține sau la sala încercând să păstrezi distanță socială: sărituri cu coarda, yoga la domiciliu, exerciții acasă sau la sala de sport. În această toamnă, pregătește-te cât mai bine bine pentru lunile următoare de iarnă.

Găsește o modalitate plăcută de a-ți mișcă ușor corpul, astfel încât în acest an să te menții în formă și sănătos.

7. Întâlnește-te cu prietenii

Toamna este un moment bun pentru a reveni împreună după vara vacanțelor împrăștiate în toate colțurile lumii și a programelor aglomerate – un moment minunat pentru a va relaxa împreună cu prietenii. Protejați-va pe cât posibil dar nu renunțați la bucuria pe care v-o aduce prietenia voastră chiar dacă acum e o perioada mai aparte.

Poți micșora stresul din viață ta folosind contactul telefonic cu cineva care te interesează sau de care îți pasă, cu cineva cu care nu ai vorbit de mult timp pentru că viață v-a pus tot felul de obstacole în cale sau, pur și simplu, cu prietenul cel mai bun. Emoțiile pozitive te vor face să te simți bine, iar atunci când bucuria și stresul se întâlnesc, bucuria va câștigă cu siguranță.

8. Savurează un pahar de vin bun

Dacă toată vara ai preferat berea sau diferite cocktail-uri exotice, diversifică-ți alegerile cu un pahar de vin bun la temperatura camerei. Vinul, în special cel roșu, are beneficii dovedite pentru problemele de sănătate. Consumul moderat de vin ajută la prevenirea bolilor de inima și îmbunătățește sistemul imunitar. Vinul conține o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, și vitamine hidrosolubile, că B1, B2, B5 și B6 iar într-o mai mică măsură, acid folic, vitamina B12 și vitamina C. Vinul este bogat în resveratrol, cu dovedite proprietăți antioxidante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS