16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCercetătorii mexicani au creat o mască protectoare ce neutralizează SARS-CoV-2

Cercetătorii mexicani au creat o mască protectoare ce neutralizează SARS-CoV-2

Cercetătorii de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM) au creat o mască folosind argint şi cupru, elemente dispuse în nenostraturi, care neutralizează SARS-CoV-2, coronavirusul ce cauzează Covid-19, scrie News.ro.

În cazul în care concentraţia virală este mare, virusul dispare în proporţie mai mare de 80% în decurs de opt ore, iar dacă încărcătura virală este scăzută, în două ore nu mai este detectat ARN-ul virusului, potrivit anunţului făcut joi de UNAM.

Masca realizată de universitate este botezată SakCu. Sak înseamnă argint în limba mayaşă, iar Cu este simbolul chimic pentru cupru.

„La contactul cu nanostratul de argint şi cupru, membrana SARS-CoV-2 se rupe şi ARN-ul lui este distrus. Astfel, chiar dacă SakCu este aruncată în mod necorespunzător, nu va reprezenta o problemă, pentru că nu este contaminată ca multe măşti care sunt aruncate”, au spus cercetătorii mexicani.

Masca, ce apără şi în faţa acteriilor, este reutilizabilă şi poate fi spălată de până la zece ori fără a-şi pierde proprietăţile biocide.

În prezent, este posibilă producerea a 200 de astfel de măşti pe zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS