16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGorj: Servicii gratuite de prevenție, screening, diagnostic în cancerul colorectal

Gorj: Servicii gratuite de prevenție, screening, diagnostic în cancerul colorectal

Peste 150 de gorjeni au aflat în cursul lunii iulie despre ce înseamnă cancerul colorectal și cum pot beneficia de servicii gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament al acestei afecțiuni în cadrul unui proiect amplu demarat în zona Oltenia de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova în parteneriat cu Asociația Mereu pentru Europa.

Medici gastroenterologi, experți și voluntari au stat de vorbă cu cetățenii din Runcu, Bâlteni și Berlești informându-i despre beneficiile înscrierii în programul „SERVICII MEDICALE PERFORMANTE DE PREVENȚIE, DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT ENDOSCOPIC ÎN CANCERUL COLORECTAL“ ce se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.

Peste 50000 de persoane din județele Gorj, Dolj, Olt Mehedinți și Vâlcea, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, vor participa la screening-ul pentru identificarea cancerului colorectal și aproximativ 2200 dintre acestea vor beneficia gratuit de servicii medicale de colonoscopie. Cel putin 60% din persoanele din grupul țintă provin din medii sociale dezavantajate.
Peste un milion de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer colorectal. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială cu o incidență de 30,9 cazuri noi la 100 000 de locuitori.
Campaniile de informare în comunitate derulate de membrii proiectului vor continua în luna august cu localități din județul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS