16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePandemia a dus la creşterea consumului de suplimente alimentare

Pandemia a dus la creşterea consumului de suplimente alimentare

Circa 85% dintre consumatorii români din mediul urban au luat în ultima lună vitamine, iar 79% au luat suplimente alimentare, arată un studiu al companiei de cercetare a pieței iSense Solutions citat de 360medical.ro.

Vitaminele din topul preferinţelor

Cele mai preferate vitamine sunt vitamina C (49%), vitamina D (41%) și magneziul (40%). Astfel, vitamina C este luată în proporții similare de către bărbați și femei, în timp ce femeile consumă în măsură mai mare decât bărbații atât vitamina D (46% femei vs. 36% bărbați), cât și magneziu (43% femei vs. 36% bărbați).
În ceea ce privește suplimentele alimentare, cele mai populare sunt suplimentele pentru imunitate (42%) și cele pentru protecția ficatului (21%), potrivit studiului, care sugerează că interesul pentru vitamine și suplimente a fost stimulat de nivelul de stres cauzat de pandemie.

Vitaminele, asociate cu energia şi vitalitatea

Astfel, vitaminele sunt percepute ca fiind asociate cu nivelurile de energie și vitalitate simțite atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic, iar mulți consumatori consideră că acestea îmbunătățesc performanțele, întăresc sistemul imunitar și conferă o stare de bine a organismului.
Persoanele cu un nivel de stres ridicat sunt mai predispuse să ia vitamina C (64% față de 49%) sau vitamina D (58% față de 41%), conform nivelurilor de stres definite în Consumer Stress Score, un instrument de măsurare a gradului de stres al consumatorilor în pandemie, dezvoltat de iSense Solutions.

84 lei pe lună pentru vitamine şi suplimente

În ceea ce privește suma alocată, românii cheltuiesc în medie 84 de lei pe lună pentru a achiziționa vitamine și suplimente alimentare. Suma este mai mare în rândul femeilor (94 lei) decât în rândul bărbaților (72 lei).
Majoritatea persoanelor cumpără vitamine și suplimente alimentare din farmacii (62%) și din magazine naturiste (31%). Achiziția se face, de obicei, fără recomandare de la medic, în condițiile în care 76% dintre consumatori au cumpărat vitamine sau suplimente fără să aibă o prescripție medicală. Motivele indicate de consumatori țin de prevenție (37%) și menținerea stării de bine (43%).

Datele prezentate fac parte din studiul Omnibus Săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban și realizat de iSense Solutions în perioada aprilie-mai, 2021 pe un eșantion de 500 de respondenți, cu marjă de eroare +/-4,38%, la un nivel de încredere de 95%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS