19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFOTO. SCJU poate identifica tulpinile Sars-Cov2 circulante în regiune prin testări de variantă

FOTO. SCJU poate identifica tulpinile Sars-Cov2 circulante în regiune prin testări de variantă

Începând cu această lună, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova se va putea secvențierea genomului Sars-Cov2, prin care se pot identifica tulpinile de virus circulante în regiunea Olteniei.
Cu ajutorul echipamentului disponibil, SCJU Craiova poate asigura testarea prin secvențiere pentru aproximativ 192 probe/săptămână.

Creşterea capacităţii de testare, esenţială pentru controlul pandemiei

Concomitent cu organizarea relaxării măsurilor anti-COVID, este necesar să fie conservat avansul pe care îl avem în acest moment în combaterea unor amenințări noi legate de actuala pandemie care s-ar putea manifesta în viitorul apropiat, transmite echipa Centrului Regional de Genetică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova.

Printre aceste amenințări, una cu potențial imediat este apariția și multiplicarea unor variante ale SARS-CoV-2, cu transmisibilitate mai mare sau mai agresive și cu răspândire masivă la nivel global. Tulpina britanică, tulpina sud-africană şi tulpina indiană sunt cele mai edificatoare exemple de până acum privind felul în care noul coronavirus poate evolua către noi variante care pot face şi mai dificilă misiunea de a opri pandemia.

„Astfel, pentru a putea pune în practică intervenții de sănătate publică imediate, puternice și decisive care sunt esențiale pentru a controla transmiterea SARS – CoV-2 și pentru a proteja capacitatea de asigurare a asistenței medicale, este absolut necesară nu numai menținerea, dar și creșterea capacității de testare prin tehnica RT – PCR în România și implicit și în regiunea Sud Vest Oltenia”, transmite prof. Univ. dr. Mihai Ioana, coordonatorul Centrului Regional de Genetică Medicală.

SCJU Craiova, laboratorul regional pentru screening-ul de variantă Sars-Cov2

Conform OMS 383/2021, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova prin Laboratorul de Genetică Medicală al Centrului Regional de Genetică Medicală Dolj, este inclus în lista unităților de specialitate care efectuează testarea genetică prin RT-PCR specific de variantă, fiind desemnat laboratorul regional pentru screening-ul de variantă SARS – CoV – 2 în Oltenia, precizează managerul unităţii, Laurenţiu Ivanovici.

Directorul SCJU, Laurențiu IvanoviciI (stânga) spune că laboratorul de la Craiova are toate condițiile pentru a efectua testarea RT- PCR pentru variantele SARS-CoV-2 care produc îngrijorare.

„La începutul acestei luni, Laboratorul de Genetică Medicală al SCJUC a primit aviz favorabil pentru includerea în lista unităților de specialitate care efectuează testare genetică prin metoda secvenţierii întregului genom SARS-CoV-2 în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare. SCJUC a reacționat prompt, luând cu rapiditate măsuri de demarare a achizițiilor pentru reactivii și consumabile de laborator, astfel încât acestea au ajuns în Laboratorul de Genetică Medicală. Astfel, începând cu această lună, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova are toate condițiile legale și dispune de resursele umane și materiale pentru a efectua testarea RT- PCR pentru variantele SARS-CoV-2 care produc îngrijorare (VOCs)”, transmite Ivanovici.

Cu fiecare pacient nou infectat, virusul se poate modifica”

Testele RT-PCR abordează identificarea secvențelor-țintă stabile (fragmentele genetice caracteristice virusului SARS-CoV-2 vizat).

„Cu fiecare pacient nou infectat, virusul se poate modifica, iar aceste mutații pot face ca un anumit test să fie mai puțin eficient sau chiar ineficient. De asemenea, unele mutații pot interfera cu vaccinurile utilizate în prezent. Prin urmare, este extrem de important să se monitorizeze permanent profilul de mutații al virusului posibil circulante și pe teritoriul României și, în funcție de acest profil, să se utilizeze o anumită abordare a testelor screening și diagnostic molecular. Pentru a putea confirma infecția cu o anumită variantă, este necesară secvențierea întregului genom SARS-CoV-2 sau cel puțin a genei S întregi sau parțiale pentru variantele actuale. Capacitatea limitată de secvențiere și/sau lipsa raportării tulpinilor variantelor nu înseamnă că acestea nu circulă deja pe teritoriul României”, explică prof. Univ. dr. Mihai Ioana.

Secvenţierea la SCJU, când capacitatea de testare de la Cantacuzino e depăşită

În conformitate cu OMS 383 din 19 martie 2021, secvențierea pentru probele SARS-CoV-2 ce provin din Regiunea Sud-Vest Oltenia se realizează la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Laboratorul de Genetică Medicală al SCJUC intră în Programul Național supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare pentru acest tip de testare numai în condițiile în care capacitatea zilnică a laboratorului Cantacuzino va fi depășită. „SCJUC poate efectua secvențierea probelor SARS-CoV-2, fiind achiziționați reactivi dedicați din fonduri proprii pentru a nu fi pierdut timp important atunci când va fi necesar”, precizează coordonatorul Centrului Regional de Genetică Medicală.

Echipamentul NGS (Next-Generation Sequencing), existent în cadrul Laboratorului de Genetică Medicală – şi care face posibilă secvenţierea genomului Sars-Cov2 – este utilizat, de regulă, pentru diagnosticul genetic prenatal și postnatal al sindroamelor genetice care asociază malformații congenitale și/ sau deficit intelectual, în oncologie sau cardiologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS