8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulExerciţiile fizice ale gravidelor scad riscul de diabet la copii

Exerciţiile fizice ale gravidelor scad riscul de diabet la copii

Noi cercetări arată că exercițiile fizice efectuate de gravide pot avea efecte benefice asupra sănătății copiilor, reducând semnificativ șansele copiilor de a dezvolta diabet și alte boli metabolice mai târziu în viață.

Un studiu efectuat pe șoareci de laborator a constatat că exercițiile materne în timpul sarcinii au împiedicat transmiterea bolilor metabolice de la un părinte obez – fie mamă, fie tată – la copil. ,,Dacă descoperirea este valabilă la oameni, va avea „implicații uriașe” în a ajuta femeile însărcinate să se asigure că odraslele lor au cea mai sănătoasă viață posibilă”, relatează cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Virginia, potrivit 360medical.ro.

Multe boli cronice au origine fetală

Într-o zi, în curând, prima vizită a femeii la medic după ce a rămas însărcinată ar putea include un program de exerciții.

„Majoritatea bolilor cronice despre care vorbim astăzi sunt cunoscute ca având o origine fetală. Condițiile de sănătate precare ale părinților înainte și în timpul sarcinii au consecințe negative asupra copilului, posibil prin modificarea chimică a genelor”, a declarat cercetătorul Zhen Yan, expert în exerciții fizice de la Universitatea de Medicină din Virginia.

„Am fost inspirați de cercetările noastre anterioare la șoareci, care presupuneau că exercițiile aerobice regulate la o mamă obeză înainte și în timpul sarcinii pot proteja copilul de debutul precoce al diabetului zaharat”, a mărturisit cercetătorul Zhen Yan, directorul Centrului de Cercetare a Mușchilor Scheletici la Centrul de Cercetări Cardiovasculare Robert M. Berne al UVA.

Obezitate și sarcină

Oamenii de știință au știut că exercițiile fizice în timpul sarcinii contribuie la sănătatea copiilor. Dar Yan a vrut să vadă dacă beneficiile au continuat pe tot parcursul vieții copiilor. Și cercetarea sa sugerează că da.

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă, cercetătorii au analizat metabolismul descendenților adulți și modificarea chimică (epigenetică) a ADN-ului. Au descoperit că există diferențe semnificative în ceea ce privește sănătatea metabolică și cât de active erau anumite gene printre diferitele grupuri de descendenți, sugerând că efectele negative ale obezității parentale, deși diferite între tată și mamă, durează de-a lungul vieții copiilor.

Exerciţiul în timpul sarcinii are şi beneficii asupra travaliului

Vestea bună este că exercițiile materne în timpul sarcinii au împiedicat o serie de modificări epigenetice care afectează funcționarea genelor descendenților, au descoperit cercetătorii. Ei au determinat că exercițiile fizice materne au blocat complet efectele negative ale obezității mamei sau a tatălui asupra descendenților. Rezultatele, spun oamenii de știință, oferă primele dovezi că exercițiile materne în timpul sarcinii pot preveni transmiterea bolilor metabolice de la părinte la copil.

„Nu este prea târziu să începi să faci mișcare dacă te trezești însărcinată. Exercițiul regulat nu va aduce beneficii numai asupra sarcinii și travaliului, ci și asupra sănătății bebelușului pe termen lung”, a spus Yan.

Exercițiile fizice pot reduce șansele de a dezvolta șapte tipuri de cancer, este concluzia cercetătorilor americani care au reunit date din nouă studii la care au participat peste 750.000 de bărbați și femei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS