12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSupraaglomerarea ATI de la SJU Craiova, poveste veche. DSP a dormit până acum?

Supraaglomerarea ATI de la SJU Craiova, poveste veche. DSP a dormit până acum?

Distanța prea mică dintre paturile de la terapie intensivă, constatată în urma controalelor DSP, ISU și ISCIR din unitățile medicale, după tragedia de la Piatra Neamț, este o problemă veche a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Aceasta era constatată și în 2019, în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, pe vremea când director era Eugen Georgescu.

Apoi, la debutul pandemiei, DSP a făcut vizite în unitățile medicale care urmau să primească pacienți Covid, înainte de elaborarea planului alb.

Cu toate astea, lucrurile se pare că au mers înainte, pe principiul „lasă că merge și așa”. Fără tragedia de la Neamț, nu știm când s-ar fi dispus un termen clar de remediere a acestei neconformități. Acum există unul. Șase luni. Însă respectarea distanței dintre paturi va însemna că nu va mai crește numărul pacienților tratați, așa cum intenționa conducerea din cauza sufocării secției ATI Covid din ultima perioadă.

Subdimensionarea ATI, constatată din 2019

În martie 2019, un raport al Corpului de Control al MS arăta că o parte dintre problemele de la Secţia clinică ATI, inclusiv legate de infecțiile nosocomiale, sunt cauzate de subdimensionare.

GdS arăta atunci cum clinica nu îndeplinea toate cerinţele legale în ceea ce priveşte organizarea spaţial-funcţională și că nu se respecta aria utilă minimă/pat. O problemă stringentă era, aşadar, reorganizarea unităţii pentru a asigura respectarea ariei utile minime/pat şi evitarea supraaglomerării.

În urma unui nou control din luna iulie 2019, Direcţia de Control şi Integritate a Ministerului a întocmit un raport care evidenţiază şi starea implementării măsurilor aprobate după vizitele anterioare. Comisia de control a solicitat managerului de atunci, Eugen Georgescu, o situaţie privind modul de îndeplinire a măsurilor. Una dintre cele mai importante, privind reorganizarea secţiei ATI pentru a corespunde cerinţelor legale, era neimplementată. Obiecţia unităţii sanitare releva imposibilitatea de a respecta această măsură: „Fără extinderea clinicii în spaţiul ce deserveşte BO Oftalmologie şi ORL, acest lucru nu este posibil“.

Dacă în toamna anului 2019 nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situației, când a elaborat planul alb cu unitățile medicale desemnate pentru a trata pacienți Covid, la începutul pandemiei, DSP nu a observat problemele constatate acum?
Până la momentul închiderii ediției, DSP nu ne-a răspuns la această întrebare.

Spațiul se extinde, locurile nu

Managerul SJU Craiova spune că nu poate răspunde la această întrebare pentru că nu era manager la acea dată. „Acum au fost trimiși de către Minister pentru a verifica ordinul privind organizarea secțiilor de terapie intensivă și, pe scurt, au constatat că sunt mai multe paturi decât ar trebui să fie. Ne-au dat un termen de șase luni pentru conformare, dar noi ne dorim să luăm măsuri mai rapid, nu să așteptăm șase luni”, transmite Laurențiu Ivanovici.

Însă nu mai poate fi vorba de alte noi 10 locuri la ATI pentru pacienți. „Voiam să extindem în vecinătatea secției, de fapt, în alte spații din cadrul secției. În contextul acesta, nu putem extinde capacitatea, o vom menține. Practic, ocupăm acea suprafață disponibilă cu paturile deja existente.”

Autorizația de securitate la incendiu, aproape imposibil de obținut

Alte neconformități constatate în urma controlului au fost legate de instalația de detectare, semnalizare și alarmare pentru securitate la incendiu, spune Ivanovici:

„Noi nu avem, practic, o autorizație pentru securitate la incendiu a clădirii principale. Avem pentru policlinică, pentru clădirea izolatorului UPU, dar clădirea principală nu deține o astfel de autorizație. Nefiind o clădire nouă, construită după normele actuale, e complicat, dacă nu chiar imposibil, să obții această autorizație. Dar ce am făcut deja a fost să solicităm o expertiză pentru instalația electrică a secției ATI, o secție pentru instalația de oxigen și o expertiză tehnică a instalației de detectare, semnalizare și alarmare pentru securitate la incendiu. Siguranța pacienților e prioritară și atunci am solicitat aceste expertize și sperăm să le finalizăm cât mai repede.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS