14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastrul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean

Dezastrul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean

„Lăsați orice speranță voi, cei care intrați“. Fraza stă scrisă deasupra intrării în Infern în Divina Comedie, de Dante Alighieri. Dar pentru români sună mai mult decât a literatură. Mulţi ar spune că aceste cuvinte ar putea sta la fel de bine la intrarea în spitalele noastre.

Rapoarte ale Ministerului Sănătăţii făcute publice de un deputat arată că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu e departe de aceste vorbe. La ATI este dezastru. Rapoartele scot la iveală că secţia este subdimensionată şi infectată cu bacterii multirezistente. Normele igienico-sanitare nu sunt respectate, iar problemele sunt încă departe de a-şi găsi rezolvarea.

Secţie contaminată, probleme cu dezinfecţia

În urma unui control care datează din luna decembrie 2018, s-a constatat că Secţia ATI este contaminată cu germeni peste limita admisă. În procesul-verbal întocmit pe 9.11.2018, au fost aduse la cunoștința medicului-șef al Secției ATI rezultatele unui număr de 21 de hemoculturi recoltate în luna octombrie 2018. Dintre acestea, 9 nedezvoltate, 6 suprainfectate și 6 pozitive cu germeni patogeni, respectiv Enteroccocus faecalis, Klebsiella, Escherichia Coli, Staphilococus haemolyticus, Acinetobacter baumani.

În acelaşi proces-verbal sunt prezentate rezultatele controlului microbiologic în secție din data de 2.11.2018. S-a identificat o contaminare a mediului din secție cu un număr de germeni peste limita admisă. A fost relevată prezența de Staphylococcus aureus și bacterii gram-negativ în probele de salubritate recoltate de la nivelul unor saloane, precum și de la nivelul oficiului alimentar, probe de sterilitate neconforme recoltate din materialul steril, probe neconforme din apa sterilă cu prezența de bacil Piocianic, probe neconforme din lichidul barbotor, cu identificarea de bacil Piocianic, prezența de germeni hemolitici în aeromicrofloră.

Instrumentarul termosensibil (barbotoare, aspiratoare, lame de laringoscop) nu era supus operaţiunilor de dezinfecţie la nivel înalt în spaţiu autorizat, ci în saloane. Exista, aşadar, riscul de contaminare microbiologică în cadrul secției.
În prezența Corpului de Control de la Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Dolj a aplicat sancțiuni contravenționale principale în valoare totală de 42.300 de lei unității sanitare, personalului medical, mediu-sanitar și auxiliar, pentru problemele de pe Secția ATI. S-a dispus și cercetarea disciplinară a persoanelor responsabile în ceea ce privește deficiențele constatate de către comisia de control MS pe linia igienico-sanitară, sterilizare, deșeuri, aplicare proceduri operaționale.

Secţia ATI nu respectă toate cerinţele legale

O parte dintre problemele de la Secţia clinică ATI sunt cauzate de subdimensionare. Clinica nu îndeplineşte toate cerinţele legale în ceea ce priveşte organizarea spaţial-funcţională. Lipsesc multe din componentele unui serviciu ATI şi nu se respectă aria utilă minimă/pat. O problemă stringentă este, aşadar, reorganizarea unităţii pentru a asigura respectarea ariei utile minime/pat şi evitarea supraaglomerării.
Nu există nici rezerve de izolare cu paturi şi grup sanitar propriu pentru pacienţii infectaţi cu bacterii multidrog-rezistente (MDR). Este, astfel, problematică izolarea şi tratarea pacienţilor cu boli infecto-contagioase.

Extinderea ATI, după relocarea BO Oftalmologie

În urma unui nou control din luna iulie 2019, Direcţia de Control şi Integritate a Ministerului a întocmit un raport care evidenţiază şi starea implementării măsurilor aprobate după vizitele anterioare. Comisia de control a solicitat managerului Eugen Georgescu o situaţie privind modul de îndeplinire a măsurilor. Managerul unităţii a transmis un tabel cu stadiul implementării şi observaţii. O parte dintre măsuri nu au fost implementate, iar altele au fost implementate parţial. Una dintre cele mai importante, privind reorganizarea secţiei ATI pentru a corespunde cerinţelor legale, este neimplementată. Obiecţia unităţii sanitare relevă imposibilitatea de a respecta această măsură în prezent: „Fără extinderea clinicii în spaţiul ce deserveşte BO Oftalmologie şi ORL, acest lucru nu este posibil“.


SJU Craiova trebuie să doteze şi un spaţiu de prelucrare a materialelor în vederea sterilizării. Este menţionat în raport că spaţiul a fost identificat în incinta Blocului Operator (BO) Oftalmologie, dar este necesară mai întâi relocarea BO. Conducerea SJU precizează că „se caută soluţii optime care să respecte circuitele funcţionale conform normelor pentru relocarea BO Oftalmologie şi ORL în vederea relocării prin extindere a secţiei clinice ATI“.

Multe probleme persistă

Respectarea graficului de prelucrarea a saloanelor din Secţia ATI conform categoriei de risc, minim de două ori pe lună, nu poate fi implementată decât parţial, menţionează managementul spitalului: „Din cauza zonelor mari deschise, saloane de 10-11 paturi, este foarte dificilă eliberarea unui număr atât de mare de paturi concomitent pentru dezinfecţie. Cu toate acestea, rapoartele lunare ale Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) au relevat în ultima perioadă o încărcătură microbiană în scădere“. Conform conducerii, în prezent sunt realizate controale periodice de către SPIAAM şi rapoarte lunare, iar personalul ATI a fost reinstruit.


Din menţiunile conducerii reiese că multe dintre probleme persistă deocamdată, în Secţia clinică ATI. Se pare că nu se ştie când va fi extinsă aceasta, unde va fi relocat BO Oftalmologie şi ORL. Între timp, am putea spune că pacienţii SJU Craiova intră în clinică pe propriul risc.
Am încercat să aflăm dacă există variante de lucru în acest sens, însă managerul unităţii nu a răspuns mesajului redacţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS