11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatate14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Tema ediţiei din 2020 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este „Asistentul medical şi diabetul” („The Nurse and Diabetes”), potrivit un.org. Astfel, este evidenţiată importanţa atribuţiilor avute de asistenţii medicali specializaţi în cadrul echipelor medicale ce îngrijesc bolnavii de diabet. Educaţia terapeutică şi sprijinul psihologic acordat suferinzilor sunt doar două dintre aceste atribuţii.

Asistenţii medicali alcătuiesc, în prezent, peste jumătate din personalul medical de pe mapamond, punctează un.org. Este esenţial ca un număr semnificativ de asistenţi medicali să beneficieze de instruire specială, astfel încât să îi asiste cât mai eficient pe bolnavii de diabet.

Citește și: Ziua Mondială a Diabetului. Dr. Maria Moța: În contextul Covid, e cu atât mai important să mențineți diabetul echilibrat

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume. Pacienţii cu diabet de tip 2 au o speranţă de viaţă redusă cu 8,5 ani în comparaţie cu restul populaţiei şi, la fiecare şase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare, notează forumdiabet.ro. Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populaţie are toleranţă scăzută la glucoză, adică prediabet. 

Risc de deces din cauze cardiovasculare

Nu mai puţin de 50% dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 mor din cauze cardiovasculare, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă.

Ediţia din 2020 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat este cu atât mai importantă cu cât are loc în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit Forumului Român de Diabet, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce priveşte agravarea stării de sănătate. În cazul infectării cu virusul SARS-Cov-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.

În România, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la 1 noiembrie 2020, din totalul deceselor analizate (7.153), 33,8% dintre persoanele decedate în urma infectării cu noul coronavirus aveau şi diabet. La adresa http://fadr.ro/wp-content/uploads/2016/07/GHID-diabet-si-coronavirus-2020.pdf poate fi consultat „Ghidul pentru persoanele cu diabet în perioada epidemiei de coronavirus”, realizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet.

Lege pentru prevenția diabetului

La 20 octombrie 2020, Parlamentul României a adoptat Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului. Printre iniţiatorii legii se numără Laszlo Attila, Preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat, precum şi experţii Forumului Român de Diabet.

Actul normativ cuprinde următoarele trei direcţii de acţiune: I. Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil; II. Screening pentru depistarea precoce a diabetului; III. Prevenţia sau întârzierea instalării diabetului.

După promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis, ţara noastră se va număra printre puţinele din lume care au o lege prin care se reglementează prevenţia diabetului zaharat, se arată într-un comunicat de presă al Forumului Român de Diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS