16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDSP, control la căminul focar Covid din Craiova. Directorul a fost amendat

DSP, control la căminul focar Covid din Craiova. Directorul a fost amendat

Focarul de coronavirus de la Căminul pentru persoane vârstnice (CPV) Craiova era inevitabil. Circuitele contaminat-necontaminat nu erau respectate, iar echipamentele individuale de protecţie ale personalului erau incorect spălate. În plus, singurul deces survenit la un rezident pozitiv Covid, conform informărilor, nu a fost declarat autorităţilor medicale competente.
Toate aceste lucruri sunt constatate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care a transmis luni, 17 august, un comunicat în care anunţă că a efectuat un control la Craiova în perioada 13-14.08.2020.

Circuite degeaba

Una dintre neconformităţile constatate de DSP este legată de circuitele funcţionale curate, care se intersectează cu circuitele expuse cu risc la contaminare în zona spaţiilor de cazare ale beneficiarilor. De asemenea, nu erau respectate circuitele funcţionale existente la nivelul celor 2 imobile unde sunt internate persoanele vârstnice.
Nu existau nici circuite funcţionale separate şi program de lucru defalcat pentru preluarea, decontaminarea, spălarea, călcarea şi depozitarea lenjeriilor de pat şi de corp provenite atât de la beneficiarii non-covid cât şi de la beneficiarii Covid pozitivi, la nivelul spălătoriei unităţii. Echipamentele individuale de protecţie ale personalului (bluze, halate) erau spălate incorect la nivelul celor 2 imobile unde personalul îşi desfăşoară activitate şi nu la nivelul spălătoriei unităţii.

Alimente expirate şi conserve depozitate la biocide

DSP Dolj a mai constatat nerespectarea condiţiilor de stocare şi păstrare a unor produse din carn. S-au depistat diverse tipuri de produse din carne congelate şi păstrate după expirarea termenului de valabilitate. Mai mult, la nivelul depozitului de biocide au fost identificate conserve de alimente depozitate incorect;
Alte probleme depistate în urma controlului au fost lipsa consemnării valorilor termice ale bătrânilor, în urma monitorizării zilnice a temperaturii, în foile de observaţie şi nedeclararea decesului survenit la un pacient Covid. „Decesul P M (87 ani), rezident Covid-pozitiv, internat in Monobloc et. 4, comunicat în data de 12.08.2020 orele 21.20 , nu a fost declarat autorităţilor medicale competente, conform normelor legale in vigoare”, se transmite în comunicat.

Directorul, amendat

În urma controlului, DSP a sancţionat un medic cu avertisment, pentru neraportarea în termen a decesului. Alte două persoane angajate la CPV Craiova, infirmiere, au primit avertisment pentru nerespectarea circuitelor funcţionale. DSP a dat şi două amenzi, fiecare în valoare de 2000 lei. Una, magazionerului, iar cealaltă, directorului, Valentin Giurcă. Acesta a fost amendat pentru „nedispunerea sau nerespectarea măsurilor pentru controlul focarului de infecție asociată asistenței medicale, depistat”, conform HG 857/2011, art 33, lit k. Amenda vine după ce Valentin Giurcă arunca vina chiar pe DSP pentru evoluţia focarului de coronavirus, spunând că „totul a fost verificat şi paraverificat”.

Am întrebat DSP Dolj cum este posibil ca un circuit curat să se intersecteze cu unul cu risc de contaminare şi dacă DSP nu a dat un aviz iniţial pentru aceste circuite, cum se întâmplă în cazul unităţilor medicale. De asemenea, am întrebat de ce abia acum au fost constatate aceste neconformităţi. Revenim când vom primi un răspuns din partea instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS