27.6 C
Craiova
sâmbătă, 15 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Ce trebuie să știm despre antiinflamatoare?

Ce trebuie să știm despre antiinflamatoare?

Antiinflamatoarele. Auzim cu toții des acest cuvânt, care apare inclusiv la televizor în majoritatea reclamelor la medicamente OTC (over-the-counter), adică la medicamente care nu necesită prescripție medicală și pot fi recomandate de către farmacist. Dar ce înseamnă această proprietate a medicamentelor, indiferent că vorbim de formulări orale (comprimate, capsule, siropuri) ale acestora sau de cele cu aplicare topică, locală, de tipul gelurilor sau unguentelor?

Inflamația, răspuns imun al corpului

Inflamația este considerată cel mai vechi aspect al răspunsului imun al corpului uman și reprezintă o serie de reacții ale organismului față de agresiuni ce țin de sistemul imunitar sau agresiuni fizice, chimice, infecțioase.

Antiinflamatoarele sunt medicamente utilizate în principal în tratamentul inflamațiilor musculo-scheletale, cu scopul diminuării răspunsului inflamator, în unele cazuri ducând la dispariția completă a inflamației.

Acțiunea antiinflamatoare este o acțiune simptomatică, care înlătură un simptom și nu cauza inflamației. Etiologia inflamației trebuie studiată. Ea poate fi de natură infecțioasă și, prin urmare, va necesita prescrierea unui antibiotic de către medic, de cele mai multe ori în urma realizării unei antibiograme.

Reacții adverse provocate de antiiflamatoare

Antiinflamatoarele OTC reprezintă preparate considerate a fi sigure pentru administrare de către populație. Dar cum orice, în funcție de doză, poate fi medicament sau otravă, există precauții și efecte adverse de care trebuie ținut cont.

Antiinflamatoarele OTC pot provoca reacții adverse diverse, cum ar fi tulburările digestive. Aici se încadrează disconfortul gastric, senzația de greață care se poate agrava până la vărsături, diaree, hemoragie digestivă sau apariția ulcerului gastro-intestinal. De asemenea, acestea pot provoca reacții alergice (rinite, urticarie), tuse și rareori hepatotoxicitate.

Reacții de tipul amețelilor, durerilor de cap și stările confuzionale pot și ele să apară pe parcursul tratamentului, deci persoanele care conduc utiliaje sau autovehicule sau care trebuie să realizeze lucrări ce necesită atenție sporită trebuie să administreze cu precauție acest tip de medicament. Retenția hidrosalină este un alt posibil efect advers al antiinflamatoarelor OTC și acesta este un aspect foarte important și la care trebuie să abă grijă pacienții cu insuficiență cardiacă și renală.

În cazul antiinflamatoarelor aplicate local, de tipul cremelor, unguentelor, gelurilor, administrarea se va realiza pe suprafețe limitate deoarece, în cazuri rare, aplicarea la nivelul unor suprafețe întinse de piele şi timp îndelungat poate duce la apariția reacțiilor adverse generale, asemănătoare celor din cazul formelor cu administrare orală.

Nu administrați mai multe antiinflamatoare deodată

Fiind vară, recomandarea foarte importantă de sezon este să se evite aplicarea locală de antiinflamatoare în zonele expuse la soare deoarece pot apărea alergii sau iritații locale.

Revenind la formele orale de antinflamatoare, niciodată nu se vor administra asocieri de două antiinflamatoare OTC deoarece se potențează doar efectele adverse ale acestora și nu se obține creșterea beneficiului terapeutic.

Tratamentul va fi început cu antiinflamatorul considerat cu cele mai puține reacții adverse, la doza cea mai mică recomandată și în funcție de randamentul obținut, medicul sau farmacistul dumneavoastră vă va îndruma înspre felul în care trebuie urmat tratamentul.

În concluzie, antiinflamatoarele OTC reprezintă un tip de medicație cu efecte terapeutice foarte importante, dar care necesită recomandarea unui specialist din domeniul medical sau al medicamentului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Simona Halep, în finală la Praga. Begu a jucat...

Simona Halep va juca în finala de...

ȘTIRI GdS

Rusia a produs primul lot de vaccin anti coronavirus

Rusia a produs primul lot din vaccinul său anti-Covid-19, a relatat agenția de știri Interfax citând Ministerul rus al Sănătății, la câteva...

24 de cazuri noi de coronavirus în județul Gorj

Direcția de Sănătate Publică Gorj a înregistrat încă 24 de cazuri noi de coronavirus. Din datele raportate de către Direcția de Sănătate...

Număr mare de cazuri noi Covid și azi, inclusiv...

1328 de cazuri noi de coronavirus după peste 23.000 de teste și 50 de decese în ultimele 24 de ore, conform infomării...

Medicii din Rusia nu au curaj să-și facă vaccinul...

Un sondaj, la care au participat peste 3.000 de doctori din Rusia, arată că cei mai mulți medici sunt reticenţi la ideea...

Mai multe cadre medicale de la o secţie a...

Noi cazuri de coronavirus în rândul personalului medical din Craiova. De această dată, şase cadre medicale de la Clinica de Hematologie a...

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...