24.8 C
Craiova
miercuri, 12 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Cauze care ne perturbă somnul

Cauze care ne perturbă somnul

Somnul este o parte importantă în viaţa fiecăruia dintre noi. Nevoia de somn, însă, este diferită. Un aspect esenţial, asupra căruia atrag atenţia specialiştii, constă în calitatea somnului.

În mod normal, somnul din timpul nopţii este întrerupt de câteva episoade de trezire, urmate de continuarea acestuia. Problemele apar atunci când somnul nu se poate relua după aceste episoade de trezire nocturnă. Aproximativ jumătate dintre adulţii de peste 65 de ani prezintă tulburări ale somnului, potrivit statisticilor. Există câteva cauze care împiedică somnul odihnitor.

Urinarea frecventă în timpul nopţii

Nicturia, adică urinarea frecventă în timpul nopţii, poate apărea fiziologic atunci când consumăm o cantitate mai mare de apă înainte de culcare. De asemenea, poate apărea şi în cazul anumitor afecţiuni. De exemplu, adenomul de prostată.

Supraîncălzirea

Dacă temperatura în dormitor este mai mare decât ar trebui pot apărea dificultăţi în timpul somnului. În general, persoanelor care au probleme cu somnul li se recomandă o baie caldă înainte de culcare. Când ies din baie, temperatura corpului scade uşor. Asta reprezintă un semnal pe care creierul îl asociază cu somnul.

Consumul de alcool

Mulţi oameni cred că un pahar de alcool are un efect relaxant şi ajută la inducerea somnului. Este adevărat că, iniţial, alcoolul poate induce somnolenţa. Însă, pe parcursul somnului, poate lua naştere un efect stimulant. Acesta împiedică instalarea unui somn profund, care poate determina chiar trezirea.

Consumul de cofeină

Cofeina nu trebuie consumată în cantitate prea mare sau la ore târzii ale după-amiezii. Cofeina persistă în organism între opt şi zece ore. Asta înseamnă că la opt ore după consumul de cafea, jumătate din aceasta se află în sânge.

Expunerea la lumina generată de telefoane mobile, televizor

Expunerea la lumina generată de telefoane mobile, televizor, laptop poate interfera cu producerea de melatonină. Acesta este hormonul responsabil de reglarea ciclului somn-veghe. De aceea, pentru o bună calitate a somnului este bine să nu folosiţi dispozitive electronice cu 60 -90 de minute înainte de culcare. Aceste dispozitive ar trebui lăsate în afara camerei în care dormiţi.

Consumul alimentelor bogate în carbohidraţi seara

Acest lucru determină o creştere rapidă a glucozei în sânge, cu eliberarea de insulină şi scăderea prea rapidă a glucozei sangvine. Această scădere a glicemiei induce eliberarea hormonilor de stres, ceea ce va împiedică să adormiţi.

Calitatea saltelei şi a pernei

Calitatea saltelei şi a pernei poate influenţa calitatea somnului. Cu trecerea anilor, saltelele se pot uza şi se recomandă înlocuirea lor cu unele noi.

Stresul

Stresul poate induce o stare de tensiune cu efect nefavorabil asupra somnului. Diversele tehnici de relaxare pot fi utilizate cu succes în aceste cazuri, cum sunt psihoterapia şi tehnicile de terapie cognitivă comportamentală. Totodată, anxietatea şi depresia pot duce şi ele la perturbarea somnului.

Lipsa unui orar al somnului

Pentru a evita aeste probleme, este indicat să adoptaţi un program cât mai strict, cu respectarea orei de culcare.

Anumite substanţe din alimente ne pot ajuta

Veţi avea un somn uşor dacă veţi consuma un pahar cu lapte cald îndulcit cu o linguriţă de miere, cireşe, acizi graşi Omega 3, o gustare bogată în legume şi fructe după ora 8 seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gorj: Ambulanță cu pacient COVID, căzută de pe un...

O ambulanță aflată în misiune a căzut...

ȘTIRI GdS

6 vaccinuri sunt în stadiu mai avansat decât cel...

Rușii mai au de recuperat teren față de vaccinurile testate acum de compania americana Moderna, de parteneriatul germano-american BioNTech – Pfizer, de...

Ce spun medicii despre cazul directoarei Spitalului din Vaslui:...

Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, este internată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală, în stare...

Murele, antioxidanţii naturali de sezon

Este sezonul murelor, care pot fi consumate proaspete în această perioadă a anului, deşi de beneficiile lor ne putem bucura şi în...

DSP Dolj lasă contacţii Covid să se plimbe 2...

Răspuns absurd al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj la solicitarea GdS privind cazul femeii suspecte de coronavirus de la care s-au...

Câte cadre medicale din Dolj au fost infectate cu...

Numărul personalului medical din Dolj infectat cu noul coronavirus a crescut gradual până în luna iulie. Atunci, un val de infectări la...

Tratament inovator anti-Covid aplicat în Spania

Un tratament inovator administrat unor fotbaliști spanioli infectați cu coronavirus a dat rezultate încurajatoare. Simptomele acestora au dispărut după cel mult 72...