19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMăslinele, un adevărat medicament

Măslinele, un adevărat medicament

Despre măsline ştim, în general, că sunt bogate în antioxidanţi şi grăsimi sănătoase, substanţe care aduc organismului numeroase beneficii. Măslinele se consumă încă de pe vremea fenicienilor.

Măslinele nu pot fi mâncate direct din copac. Pentru a putea fi consumate, ele sunt supuse procesării. Există cinci metode de procesare a măslinelor. Măslinele destinale consumului sau măslinele de masă au culori variate și diferă în funcție de țara de proveniență și de perioada de recoltare. Măslinele verzi sunt culese în octombrie și în primele stadii de maturitate. Măslinele mov sunt culese în noiembrie, înainte de a ajunge la maturitate completă. Măslinele negre sunt recoltate în decembrie la maturitate completă.
Măslinele uscate sunt culese la maturitate completă, după ce au căzut singure din copac (a nu se confunda cu cele conservate prin uscate), în luna ianuarie.
Măslinele verzi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi. Au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp.

Măslinele prelucrate natural sunt cele mai sănătoase

Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural, potrivit adevarul.ro. De-a lungul anilor, însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi. Aceştia le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun nutriţioniştii, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului.

Sursă preţioasă de vitamine

Măslinele sunt foarte bogate în fier. Ele sunt o sursă preţioasă de vitamina E, calciu sau fibre. Datorită conţinutului ridicat de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanti, măslinele ajută la prevenirea cancerului. De asemenea, sunt un aliat de nădejde în lupta împotriva colesterolului. Sunt benefice pentru circulaţia sangvină, îmbunătăţirea vederii, calitatea pielii etc.

Consumul zilnic de măsline aduce beneficii importante

Consumul zilnic de măsline, spun nutriţioniştii, aduce beneficii importante şi stării de sănătate a fumătorilor. În felul acesta poate fi prevenită degradarea plămânilor.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează: „Consumate zilnic la mesele principale, măslinele întăresc vasele de sânge. Acestea ameliorează afecţiunile specifice înaintării în vârstă, precum: vederea; încetinirea proceselor de îmbătrânire; degradarea unor ţesuturi şi funcţii ale organismului. Dieta cu măsline întăreşte dantura, oasele şi ajută la regenerarea ţesuturilor distruse în situaţii dramatice-accidente sau imobilizări îndelungate la pat“.
Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina şi oleocantalul, consideraţi cei mai puternici antioxidanţi din natură. Aceştia, alături de vitamina E şi carotenoizii din măsline, ajută în mod real la prevenirea cancerului, afecţiunilor cardiace, inflamaţiilor şi a diabetului.

Surse importante ale complexului de vitamine B

Măslinele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc. Sunt surse importante ale complexului de vitamine B. Grăsimile mononesaturate din măsline ajută la reglarea nivelului total de colesterol în corp.

Recomandate în cazul constipaţiei

Măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv. Acestea sunt recomandate în cazul constipaţiei. Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline ajută şi la prevenirea afecţiunilor inflamatorii. Proprietăţile antiinflamatorii ale măslinelor ajută şi la încetinirea proceselor oxidative la nivel celular, încetinind îmbătrânirea organismului.

Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire

Măslinele au un indice glicemic mic (15), menţinând nivelul de zahăr în sânge la un nivel scăzut. Asigură astfel şi reglarea apetitului alimentar. Consumul de măsline este recomandat în cazul curelor de slăbire. Nutriţioniştii arată că măslinele pot ajuta la reducerea aportului zilnic de calorii cu până la 200 kcal.

Valori nutriţionale şi calorii ale măslinelor Kalamata

În 100 de grame de măsline Kalamata se regăsesc aproximativ 230 de calorii; aproape 17 grame de grăsimi; 13 grame de carbohidraţi; 7 grame de fibre; 2.130 miligrame (2,3 grame) de sodiu – adică limita maximă admisă/zi.

Benefice pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului

Măslinele sunt recunoscute şi pentru beneficiile pe care le au pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului. Acestea sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul. Excesul de măsline poate fi, însă, periculos pentru persoanele care suferă de obezitate sau hipertensiune arterială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS