11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO nouă șansă pentru pacienții cu cancer de vezică din România

O nouă șansă pentru pacienții cu cancer de vezică din România

Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România au, de acum, acces la un tratament pe bază de imunoterapie. Această soluție terapeutică este compensată prin Programul Național de Oncologie. Ultimele decenii au avut progrese modeste în identificarea de noi soluții terapeutice pentru cancerul de vezică urinară, tratamentul fiind limitat la chimioterapie, dar dezvoltarea imunoterapiei din ultimii ani a adus o șansă reală pentru acești pacienți.

„Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare”, spune Dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog.

O șansă în plus în lupta cu cancerul

În plus, pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi, compania care a dezvoltat tratamentul a a realizat, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ghidul „Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”, menit să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările afecţiunii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe invingemcancerul.ro.

„Pacienţii cu cancer de vezică urinară au o serie de nevoi speciale. Ratele de vindecare sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, unde supravieţuirea scade foarte mult. Cu atât mai mult mă bucur că aceşti pacienți nu au rămas uitaţi şi că au în sfârşit acces la cele mai noi tratamente, precum cele cu imunoterapie oncologică. Acest ghid al pacientului pe care îl lansăm astăzi vine în completarea acestor veşti bune şi reprezintă un sprijin în plus şi speranţă oferită acestor pacienţi”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cum funcționează imunoterapia

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul. Imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.
„Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, spune Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti.

Peste 18.000 de persoane diagnosticate în România

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.400 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an, conform datelor disponibile în anul 2017.
La momentul diagnosticului, 60% din cazuri se înregistrează la persoane cu vârste peste 65 de ani.

Fumatul este un factor de risc, fiind implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer de vezică urinară.

Alţi factori de risc sunt infecţiile urinare, pietrele la rinichi, iritaţiile cronice ale vezicii, istoricul familial, stilul de viaţă şi alimentaţie.
Printre simptome se numără prezenţa sângelui în urină, dificultăţi în urinare, durere localizată și edeme în zona genitală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS