28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii, mai afectaţi de singurătate decât vârstnicii. Pandemia acutizează problema

Tinerii, mai afectaţi de singurătate decât vârstnicii. Pandemia acutizează problema

Un nou studiu relevă că sentimentul de singurătate se diminuează pe măsură ce înaintăm în vârstă. De asemenea, se pare că singurătatea afectează mai mult bărbaţii. Având în vedere descoperirile, autorii semnalează că pandemia Covid ar putea agrava situaţia, acutizând sentimentul de singurătate în rândul tinerilor.

Bărbaţii, mai însinguraţi decât femeile

În ultimii ani, singurătatea a devenit un subiect prioritar pentru specialişti, pe măsură ce tot mai multe dovezi legate de influenţa sa majoră asupra indivizilor şi societăţii continuă să apară. Singurătatea afectează negativ atât starea de bine a oamenilor, cât şi economia. În plus, creşte probabilitatea ca o persoană să aibă nevoie de asistenţă medicală.

O cercetare publicată recent, bazată de date semnificative, sugerează că tinerii sunt mai predispuşi la sentimentul de singurătate faţă de persoanele vârstnice, iar bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile.
Autorii noului studiu defineşte singurătatea ca pe o discrepanţă între relaţiile sociale râvnite de fiecare individ şi cele reale. Astfel, două persoane care au acelaşi număr de relaţii sociale pot experimenta singurătatea în mod diferit, pornind de la aşteptări diferite. Cercetarea a utilizat o cantitate mare de date complexe, pentru a explora felul în care cultura, vârsta şi genul unei persoane pot afecta sentimentul de singurătate.

Peste 46.000 de participanţi

Studiul a folosit datele experimentului BBC pentru acest subiect, care conţine informaţii de la aproape 55.000 de oameni între 16 şi 99 de ani din 237 de ţări, insule şi teritorii, fiind una dintre cele mai complexe baze de date.
Autorii studiului au folosit datele a 46.000 de persoane dintre cele 55.000.

Factorii care influenţează singurătatea

Specialişii au aflat că singurătatea tinde să se diminueze pe măsură ce oamenii îmbătrânesc şi are o prevalenţă mai mare în rândul persoanelor de sex masculin. Cercetătorii au ajuns la concluzia că interacţiunea dintre vârstă, sex şi fundamentul cultural face predictibilă singurătatea.
Prof. Manuela Barreto de la Universitatea Exeter, Londra, prim autor al studiului, a precizat: „Contrar a ceea ce oamenii ar putea crede, singurătatea nu este specifică oamenilor în vârstă. De fapt, tinerii sunt cei care au raportat sentimente mai acute de singurătate. Motivul poate consta în aşteptările diferite pe care tinerii le au faţă de vârstnici. Acest tipar al predispoziţiei tinerilor se menţine în multe ţări şi culturi diferite“.

Autorii subliniază că una dintre explicaţiile pentru faptul că bărbaţii se pot simţi mai singuri decât femeile este că aceştia îşi exprimă mai rar emoţiile în comparaţie cu femeile, din cauza stereotipurilor bazate pe gen.

Prof. Pamela Qualter, coautor al studiului, spune, pe marginea acestei discuţii: „Există această premisă că recunoaşterea sentimentului de singurătatea poate fi un motiv de stigmatizare a bărbaţilor. Totuşi, când e vorba de a discuta despre sentimentele lor în cadrului unui studiu, bărbaţii vorbesc mai des despre singurătate“.

Pandemia acutizează sentimentul de singurătate al tinerilor

Pentru autorul principal al acestui studiu, prof. Barreto, studiul are implicaţii mai mari în contextul pandemiei Sars-Cov2. „Deşi tinerii sunt mai pricepuţi în utilizarea tehnologiei pentru a putea menţine relaţiile sociale, atunci când aceasta înlocuieşte cu totul, ci nu este doar o extensie a acelor relaţii, ea nu ajută în estomparea singurătăţii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS