33.5 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Medicina Explicații pentru aparentele „reinfectări“ cu coronavirusul

Explicații pentru aparentele „reinfectări“ cu coronavirusul

Testarea pozitivă a pacienților cu coronavirus după ce aceștia au fost considerați vindecați i-a intrigat pe experți, care nu aveau o explicație clară pentru această situație.
În Coreea de Sud, peste 270 de cazuri de aparentă reinfectare au fost raportate, însă astfel de situații s-au înregistrat și în alte țări, inclusiv în România.

Fenomenul aparentelor „reinfectări“ cu coronavirusul SARS-CoV-2 se explică, însă, prin testele fals-pozitive, deoarece dispozitivele RT-PCR folosite pentru testare sunt foarte sensibile și detectează fragmente din ARN-ul virusului rămas în organism, arată un studiu realizat în Coreea de Sud.

Vindecați, apoi testați pozitiv

La sfârșitul lunii februarie, oficialii din domeniul Sănătății din Coreea de Sud au observat un fenomen ciudat. După ce s-a infectat cu noul coronavirus, iar apoi s-a vindecat, un pacient a fost testat din nou pozitiv.
În câteva săptămâni, numărul persoanelor testate din nou pozitiv după ce anterior au fost considerate vindecate, în urma a două teste negative consecutive, a crescut semnificativ.
Oamenii de știință au lansat mai multe posibile explicații pentru acest fenomen, printre care se numără probleme legate de fiabilitatea testelor sau „reactivarea“ virusului după o perioadă de „adormire“.

Ce detectează, de fapt, testele

Însă un nou studiu realizat de cercetători sud-coreeni pe aceste cazuri, citat de agenția Yonhap, arată că testele care au sugerat posibile reinfectări sunt în realitate fals pozitive, transmite site-ul de specialitate 360medical.
Mai exact, testele au detectat prezența ARN-ului viral în organismul pacienților vindecați, însă aceasta este explicată de prezența unor fragmente „moarte“ ale virusului.

Cercetătorii argumentează că testele RT-PCR folosite pentru Covid-19 sunt foarte sensibile și pot detecta prezența ARN chiar și din fragmente virale rămase în organism după vindecare, dar acest lucru nu înseamnă că virusul este activ sau că se poate vorbi de „reinfectare“.
Potrivit experților de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud, fragmente din ARN-ul viral pot rămâne în celulă chiar dacă virusul nu mai este activ.

Imunitatea la coronavirus

Noul studiu confirmă teoria multor experți, care consideră că nu este posibilă reinfectarea pacienților cu virusul după ce s-au vindecat – o ipoteză care ar pune sub semnul întrebării chiar posibilitatea dezvoltării unui vaccin.
Experții se bazează pe ceea ce se cunoaște deja în legătură cu alte coronavirusuri mai vechi, la care infectarea și vindecarea generează anticorpi ce protejează cel puțin 40 de săptămâni împotriva reinfectării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Zece avioane IAR-99, modernizate la Craiova cu 68 milioane...

Zece avioane IAR-99 vor fi modernizate la Craiova cu 68 milioane de euro. Vezi la ce vor servi aeronavele după ce vor fi schimbate complet.

ȘTIRI GdS

Medicii din Rusia nu au curaj să-și facă vaccinul...

Un sondaj, la care au participat peste 3.000 de doctori din Rusia, arată că cei mai mulți medici sunt reticenţi la ideea...

Mai multe cadre medicale de la o secţie a...

Noi cazuri de coronavirus în rândul personalului medical din Craiova. De această dată, şase cadre medicale de la Clinica de Hematologie a...

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...

Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care...

Lista cu motivele pentru care urâm ţânţarii este destul de lungă. Aceşti ţânţari sunt purtători de boli precum virusul Zika sau West...

Focar Covid la Căminul de Bătrâni. Poliţia a deschis...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. După ce în...

Tichete în valoare de 1.000 de euro pentru donatorii...

Proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă a fost aprobat astăzi de consilierii generali...