20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMulte necunoscute în cazul pacientului din Filiași depistat cu COVID-19

Multe necunoscute în cazul pacientului din Filiași depistat cu COVID-19

Pacientul din Filiași care a fost depistat pozitiv la testul pentru COVID-19 ar fi stat în Spitalul din Filiași trei zile până să fie transferat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, conform spuselor primarului din localitate. Conform datelor transmise joi, la ora 14.00, de Prefectura Dolj, pacientul se afla în stare gravă, acesta având afecțiuni preexistente. Edilul din Filiași spune că bărbatul suferea de cancer în fază terminală. Rămâne o necunoscută de ce pacientul a rămas la spital până la venirea rezultatelor, crescând, astfel, șansele de infectare a persoanelor cu care a intrat în contact.

Pacientul, transferat la Infecțioase după rezultate

În ciuda faptului că prima prelevare de probe pentru coronavirus ar fi fost făcută încă din data de 16 martie, abia miercuri seară pacientul a fost transferat la Craiova. Nu se știe de ce acesta nu a fost mutat la Spitalul de Infecțioase încă din momentul în care s-a stabilit că va fi testat, ci abia după venirea rezultatelor. Prefectura Dolj nu a răspuns la această întrebare.

Primarul din Filiași, Costeluș Gheorghe Ilie, a precizat, pentru Gazeta de Sud, că pacientul s-ar fi întors în data de 6 martie din Franța, cu avionul. Prefectura menționează, totuși, că bărbatul a intrat în țară în data de 7 martie, fără a oferi alte detalii. 

„Aseară (miercuri, 18 martie – n.r.) au venit, i-au mai prelevat o dată probe și l-au luat la Craiova. În general, persoana respectivă a stat numai în străinătate, în ultimii zece ani. S-a întors pe 6 martie. Am înțeles că s-ar fi întors cu avionul, din Franța. Dar în perioada aceea Franța nu era în zonă de risc, astfel că nu era obligatoriu să intre în autoizolare. Am înțeles că pe 15 martie a venit la spital pentru că suferă de cancer în fază terminală și avea dureri. Pe 15 martie s-a modificat procedura prin care se defineau cazurile pacienților. Au avut loc niște discuții, s-a sunat la DSP, iar în acel moment cei de la DSP au spus așa: chiar dacă nu se acționează retroactiv, pentru liniștea personalului, hai să îi facem testul. Pe 16 dimineața au venit și i-au făcut testul, iar aseară (18 martie) au venit și l-au luat”, a precizat edilul din Filiași.

Surse: Bărbatul ar fi așteptat pe holurile spitalului 24 de ore

Surse medicale din cadrul unității spitalicești din Filiași spun că pacientul ar fi ajuns la urgență duminică seară (15 martie) și ar fi așteptat pe holuri nu mai puțin de 24 de ore.Doctorul care ar fi fost de gardă când pacientul a venit la spital a transmis că nu poate oferi declarații presei și ne-a spus să cerem informații pe cale oficială de la conducerea unității medicale. Conform surselor GdS, din Spitalul de la Filiași, acesta ar fi fost cel care a contactat Departamentul pentru Situații de Urgență, după ce ar fi remarcat simptomele specifice COVID-19.

DSP și Spitalul din Filiași nu au transmis informații

Reprezentanții spitalului nu au putut fi contactați, însă, pentru oferirea mai multor detalii. Contactată în mai multe rânduri de GdS, directoarea DSP Dolj, Ludmila Prunariu, a refuzat să transmită orice fel de informații cu privire la coronavirus, invocând un ordin de la minister: „Există un ordin operativ al domnului Arafat prin care se specifică faptul că orice comunicare se face cu aprobarea Grupului de suport tehnico-științific de la MAI. Ea se face exclusiv prin instituția prefectului. Trebuie respectat ordinul în situația de urgență“. Directoarea DSP Dolj nu a fost deschisă dialogului, însă, nici înainte de instaurarea stării de urgență. 

Ancheta epidemiologică, în desfășurare

Conform comunicatului emis de Prefectura Dolj, a fost declanşată o anchetă epidemiologică și se află, în prezent, în derulare. Au fost identificați contacți direcți ai pacientului, fiind efectuate teste în cursul serii de 18 martie, dar și în cursul zilei de 19 martie. Persoanele sunt izolate la domiciliu pentru 14 zile. Activitatea Compartimentului pentru Primiri Urgenţe de la Spitalul din Filiași va fi suspendată în această perioadă, iar în cursul serii de miercuri a fost efectuată dezinfecţia întregului spaţiu în care funcţionează acest compartiment, a mai transmis Prefectura.

Primarul susține că medicii s-ar fi protejat în zilele în care pacientul a stat în spital. „Mama mea lucrează acolo. Am purtat o discuție cu ea și mi-a spus că permanent au avut mănuși, mască, echipament de protecție. Sper și îmi doresc să fie totul bine“, a precizat Costeluș Ilie Gheorghe.

Am transmis mai multe întrebări către Prefectura Dolj cu privire la acest caz: de ce pacientul nu a fost transferat după prima prelevare de probe la Spitalul de Infecțioase, dacă pasagerii zborului cu care s-ar fi întors pacientul vor fi testați, dacă sunt izolați și membrii familiilor medicilor care au intrat în contact cu pacientul. Nu am primit alte informații în afară de comunicatul oficial.

Încă un pacient din Filiași internat la Infecțioase cu suspiciune de COVID-19

Spitalul „Victor Babeș” a transmis că, în ultimele 24 de ore (până ieri, ora 14 – n.r.), doi pacienți de 67 de ani din Filiași au fost internați la unitatea medicală. Primul dintre aceștia, caz confirmat, este bărbatul transferat de la Spitalul din Filiași: „Transferat din altă unitate sanitară, cu afecțiuni preexistente: neoplasm vezică urinară, stadiul 4, cu metastaze pulmonare, AVC ischemic, diabet zaharat, casexie, anemie severă, insuficiență renală“. Al doilea pacient internat era, în momentul transmiterii informației, suspect: „Un pacient suspect, tot din Filiași, Dolj, 67 de ani. Provine din autoizolare la domiciliu. În prezent asimptomatic, cu afecțiuni preexistente: diabet zaharat, hipertensiune arterială“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS