17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCe rol are în oncologie medicina nucleară

Ce rol are în oncologie medicina nucleară

Medicina nucleară este o specialitate care presupune folosirea substanțelor radioactive (radiofarmaceutice) în diagnosticarea și tratarea bolilor, în special cele oncologice. Acestea se injectează în corp – în doze și după proceduri controlate – și pot pune în evidență tumori, metastaze, pot fi de folos în evaluarea succesului terapiei sau pot contribui la stabilirea planului de tratament. 

Radiofarmaceuticele, importante în diagnosticul cancerului

Acțiunea din corp a radiofarmaceuticelor, așa cum se numesc aceste substanțe radioactive folosite în medicină, se evaluează cu ajutorul aparatelor de tip PET-CT sau SPECT-CT.„Cea mai importantă tehnologie din medicina nucleară, pe care o utilizăm în protocolul de diagnostic al pacienților oncologici, este PET-CT“, spune Vardareli. PET-CT desemnează o procedură care se bazează pe combinația dintre două tipuri de tomografii. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, sunt folosite anumite substanțe marcate radioactiv care se injectează în corp.

„Folosim în special o moleculă de glucoză marcată cu fluor, F18-FDG, care este o substanță destinată investigației oncologice. Această substanță este foarte importantă pentru noi, specialiștii în medicină nucleară, pentru că ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța, așteptăm o oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne“, descrie evaluarea prof. Dr. Erkan Vardareli, unul dintre experții de top din cadrul Spitalului Acibadem Altunizade, recunoscut pentru performanțele în domeniul oncologic. Radiofarmaceuticele depistează și evaluează diverse tipuri de tumori.

Trebuie să țintim celulele bolnave și să le protejăm pe cele sănătoase“

Marcarea radioactivă a substanțelor folosite pentru scanările de tip PET-CT este strict reglementată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. În plus, acestea trebuie folosite repede pentru că au un timp de înjumătățire scurt, chiar și de două ore. Asta înseamnă că vizualizarea tumorilor și metastazelor trebuie făcută în acest interval de timp. Pe lângă diagnosticare, radiofarmaceuticele au aplicații și în tratamentele diverselor tipuri de tumori.

„În protocolul de tratament al afecțiunilor oncologice, trebuie să țintim celulele bolnave și să le protejăm pe cele sănătoase. Dacă celulele maligne exprimă anumite proteine sau anumiți receptori, ne putem folosi de aceste substanțe pe care le marcăm cu radiofarmaceutice și, astfel, tratăm țintit tumorile maligne prin emisia de radiații din radioterapie. Pornim de la injectarea în organism a radiofarmaceuticelor, care se leagă de substanțele secretate de tumorile maligne, iar prin scanare putem evidenția tumorile și apoi le putem distruge țintit, protejând țesuturile sănătoase. Radiofarmaceuticele sunt doar o parte din protocolul de terapie. O altă parte o reprezintă moleculele biochimice, receptorii și alte substraturi“, completează specialistul. 

Domeniu în plină evoluție

Profesorul Erkan Vardareli, expert ACIBADEM, estimează că dezvoltarea accelerată a radiofarmaceuticelor va face posibilă aplicarea lor în protocoale de terapie din ce în ce mai eficace.

„În ultimii ani, acest domeniu a evoluat foarte mult și aș vrea să menționez apariția unor metode de diagnostic foarte performante precum scintigrafia hepatică, scintigrafia cu rezonanță magnetică și scintigrafia osoasă. În plus, astăzi, datorită dezvoltării tehnologiei și a imagisticii, putem depista, trata și monitoriza leziuni maligne de mici dimensiuni, putem afla o mulțime de informații despre modul de funcționare a țesuturilor sănătoase, dar și a celor maligne și astfel putem trata cazuri pe care nu le puteam aborda în urmă cu mulți ani“, spune expertul în medicină nucleară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS