17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate10 afirmații despre COVID-19. Adevărate sau false?

10 afirmații despre COVID-19. Adevărate sau false?

În contextul actualei pandemii cu Covid-19 (Sars-Cov-2 sau 2019-ncov), informații legate de cum să ne protejăm contra virusului și rețetele de creștere a imunității se răspândesc cu o viteză uimitoare în mediile de socializare virtuale. Iată 10 afirmații care au circulat în ultimele zile on-line și care este gradul lor de adevăr, raportat la cunoștințele actuale. 

Afirmația 1: Dacă aveți mucoasa bucală umezită și beți multă apă, nu vă puteți infecta cu coronavirus

La momentul actual nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, deși hidratarea corectă susține imunitatea și termoreglarea. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește despre importanța consumului de apă pentru sănătate în general, dar infirmă că acest lucru poate preveni infecția cu coronavirus.

Afirmația 2: Ținutul respirației pentru un anumit interval de timp, fără să tușiți, semn al lipsei infecției

Categoric aceasta nu reprezintă o modalitate de a diagnostica o infecție sau fibroză pulmonară, numai un medic are calificarea necesară pentru a pune un astfel de diagnostic și asta numai în urma unor teste mai complexe. 

Afirmația 3: Vitamina C și alte suplimente alimentare pot stimula sistemul imunitar și combate coronavirusul

Sistemul nostru imunitar este o mașinărie complexă, cu rol esențial în supraviețuirea noastră, dar ale cărui mecanisme nu sunt pe deplin elucidate. O suprastimulare a sistemului imunitar poate determina reacții de hipersensibilizare de tip alergic, iar ulterior, după pubertate, pot apărea boli autoimune. Există multe recomandări contradictorii cu privire la suplimente și vitamine pentru stimularea imunității, dar în acest moment nu există dovezi că utilizarea lor previne infectarea cu coronavirus sau ajută la o recuperare mai rapidă după infectare. Exceptând anumite patologii speciale, majoritatea oamenilor își iau dozele de vitamine și mineralele necesare printr-o alimentație sănătoasă. Prin urmare, doar persoanele cu deficit dovedit clinic de vitamine sau minerale necesită o suplimentare a acestora.

Afirmația 4: Cosumul de alcool te protejează de infectarea cu COVID-19

Nu, consumul de alcool nu te poate proteja împotriva coronavirusului. Reducerea riscului de infectare se face prin respectarea distanței sociale, spălatul corect pe mâini, tușitul și strănutatul în interiorul cotului flexat sau în şervețele de unică folosință aruncate imediat, urmat de spălat riguros pe mâini.

Afirmația 5: Beți apă des pentru a duce virusul către stomac și acolo acidul gastric îl va distruge

Nu există nicio dovadă științifică a faptului că poți „duce“ virusul din căile respiratorii către stomac, bând apă. 

Afirmația 6: Apa de la robinet poate fi infectată cu COVID-19 și trebuie fiartă pentru a putea fi băută

OMS a declarat că prezența virusului nu a putut fi detectată în apa furnizată populației prin sistemul centralizat. Trebuie ținut cont că, până la momentul actual se cunoaște că acest virus se poate transmite doar prin contact direct cu suprafețe infectate sau de la om la om. Fiertul apei nu este o considerat un gest preventiv contra infectării cu coronavirus.

Afirmația 7: După vindecare, există posibilitatea să te reinfectezi cu coronavirus

Această informație este în curs de verificare. Există informații din China care vorbesc despre pacienți cu coronavirus care s-au recuperat și apoi s-au reinfectat, dar nu este clar dacă este vorba de o recădere, o nouă infecție sau posibil să nu se fi vindecat complet de la început.

Afirmația 8: Dacă vă curge nasul, probabil sunteți doar răcit

Este imperios necesar să luați toate măsurile necesare pentru a nu îi îmbolnăvi pe cei din jurul dumneavoastră și să urmați recomandările unui medic. Simptomele COVID-19 nu sunt specifice și pot varia. Conform OMS, unii pacienți prezintă „dureri, congestie nazală, nas care curge, durere în gât  și diaree“. De asemenea, unii dintre pacienții infectați sunt complet asimptomatici.

Afirmația 9: Vaccinați-vă contra gripei sezoniere, acest lucru va crește imunitatea și vă va proteja contra coronavirusului

Simptomele gripei și coronavirusului sunt destul de asemănătoare, dar nu există dovezi că vaccinarea antigripală poate preveni infectarea cu SARS-CoV-2, fiind vorba de virusuri diferite: COVID-19 este cauzat de noul coronavirus, iar gripa este cauzată de tulpini de gripă A și gripă B.

Afirmația 10: Pandemia va dispărea odată cu venirea verii

Deși este devreme pentru a afirma acest lucru, șansele par să încline în defavoarea acestei afirmații. Center of Disease Control and Prevention a emis un comunicat în care vorbește despre faptul că impactul temperaturilor asupra răspândirii coronavirusului nu este încă cunoscut, iar OMS susține că nu există motive pentru a crede că acest virus se comportă diferit la alte temperaturi. 

Farmacist specialist Valentina Ghimpău

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS