Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi că noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de tratament specific în acest caz.
El a arătat că boala se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii.
„Contactul direct înseamnă un contact apropiat cu o persoană care este infectată. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii, ceea ce poţi prin atingere – contactul cu o suprafaţă care a fost contaminată cu secreţii provenind de la persoana respectivă cu puţin timp în urmă prin intermediul mâinilor. Avem o obişnuinţă să punem mână pe faţă, să punem mâna la gură şi atunci să ne infectăm. (…) Nu există purtători ai virusului, există persoane infectate şi persoane neinfectate. În cele 14 zile de monitorizare vom afla răspunsul dacă într-adevăr există…”, a susţinut reprezentantul Societăţii Române de Microbiologie.
În ceea ce priveşte starea pacientului care a fost confirmat cu noul tip de coronavirus el a precizat: „Din câte ştiu, starea (n.r. – pacientului) este chiar bună. A venit asimptomatic, cu o stare de sănătate bună”.
El a afirmat că au fost testate 55 de probe.
Întrebat în legătură cu informaţia potrivit căreia studenţii de la Medicină nu ar vrea să vină la Institutul „Matei Balş”, Rafila a răspuns: „Studenţii la Medicină, din câte ştiu eu, fac medicina ca să lucreze cu pacienţi, să trateze pacienţii. Chestiunea aceasta că se tem să lucreze cu pacienţii sau să vină într-o instituţie medicală nu este o ideea corectă pentru cine vrea să practice medicina. Dacă vrei să faci altceva – design interior sau altceva sigur că atunci poţi să nu vii la Institutul ‘Matei Balş’, ca student trebuie să vii la Institutul ‘Matei Balş’ sau orice altă unitate medicală unde se tratează pacienţii inclusiv cu boli infecţioase”.