17.6 C
Craiova
luni, 14 iunie, 2021
Știri de ultima oră Sanatate Diete si fitness Fulgii de ovăz ne ţin departe de boli

Fulgii de ovăz ne ţin departe de boli

Fulgii de ovăz sunt printre cele mai sănătoase cereale din lume. Aceste cereale integrale nu conțin gluten și sunt pline de proteine, minerale, fibre și vitamine. Ovăzul constituie o opţiune sănătoasă şi accesibilă pentru un mic dejun perfect.
Studiile au arătat că fulgii de ovăz au multe beneficii uimitoare asupra sănătății. Printre acestea se numără pierderea în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge și reducerea riscului apariției bolilor de inimă.

Nutritivi şi cu zero colesterol

100 de grame de ovăz conțin energie (380 de calorii), proteine ​​(13 g), grăsime (6,5 g), carbohidrați (67 g), fibre (10 g) și doar 1 gram de zahăr. Există multe minerale și vitamine găsite în ovăz: calciu (52 mg), fier (4 mg), magneziu (138 mg), fosfor (410 mg), potasiu (362 mg), sodiu (6 mg), zinc (3 mg), tiamină (0.4 mg), riboflavină (0,1 mg), niacină (1,1 mg), vitamina B6 (0,1 mg), acid folic (32 mcg), vitamina E (0.42 mg) și vitamina K (2 μg). De asemenea, ovăzul are colesterol zero.

Mai mult, ovăzul conține o cantitate mare de beta-glucan – o fibră solubilă extrem de benefică. Beta-glucanul se dizolvă parțial în apă, formând o pastă groasă asemănătoare cu gelul în intestine. Această pastă reduce nivelul colesterolului LDL, aşa-numitul colesterol rău. Reduce, de asemenea, zahărul din sânge și controlează insulina, crește senzația de sațietate şi susține bacteriile bune din sistemul digestiv.

Energie pentru întreaga zi

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, au realizat un studiu în cadrul căruia participanţii au fost puşi să mănânce 38 de alimente diferite, unul după altul. Apoi echipa de studiu le-a cerut acestora să raporteze gradul lor de sațietate, din 15 în 15 minute, timp de 2 ore de după servirea mesei. Mâncarea bazată pe ovăz s-a plasat pe locul 3, în clasamentul general, și pe primul loc în ceea ce privește micul dejun. Datorită compoziției specifice a grăunțelor, carbohidrații conținuți în boabele de ovăz sunt asimilați treptat, oferind energia mult necesară pe parcursul a câtorva ore.

Un somn mai bun

Ovăzul îmbunătăţeşte şi calitatea somnului. Aminoacizii şi alţi nutrienţi conţinuţi de ovăz ajută la producerea melatoninei, o substanţă care induce starea de somn. De asemenea, ovăzul este bogat în vitamina B6, care ajută în reducerea stresului. Carbohidraţii din ovăz determină şi ei producţia de serotonină, un hormon foarte important pentru atingerea unei stări de calm şi relaxare.

Ovăzul ne ţine departe de boli

Prin conţinutul său, ovăzul întăreşte sistemul imunitar. Datorită fibrelor din ovăz, pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii. Antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.

Femeile ar trebui să consume mai des fulgi de ovăz, deoarece previne instalarea cancerului de sân. În special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân.

Şi copiii sunt feriţi de pericolul astmului dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun.

Ajută la tranzitul intestinal

Fulgii de ovăz sunt o sursă bună de fibre alimentare, care contribuie la stimularea procesului digestiv și deplasarea alimentelor prin mușchii netezi ai tractului intestinal. Astfel, fulgii de ovăz sunt eficienţi împotriva constipaţiei şi scad riscul de cancer. Un studiu realizat de britanici a dovedit că există o legatură între consumul ridicat de fibre şi riscul scazut de cancer de colon. Un alt studiu a demonstrat că 10 grame de fibre pe zi scad cu 10% riscul de cancer colonorectal.

Uşor de preparat

Fulgii de ovăz pot fi pregătiți în mai multe moduri. Sunt numeroase preparate pe care le puteți face destul de ușor acasă. Ovăzul fiert poate fi combinat cu miere sau produse lactate. De asemenea, puteți adăuga fructe uscate sau proaspete, sau fructe oleaginoase. Fursecurile și prăjiturile pot fi și ele preparate folosind fulgi de ovăz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

EURO 2020 / Slovacia a produs surpriza și a...

Naționala Slovaciei a obținut, luni seară, una dintre cele...

ȘTIRI GdS

Simptomele variantei indiene a Covid sunt cele ale unei...

Durerea de cap, usturimea în gât și curgerea nasului sunt acum cele mai frecvente simptome pe care le au persoanele cu Covid-19 din Marea...

Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni...

Peste 960.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor ajunge luni şi marţi în România, a informat, duminică, Comitetul Naţional de Coordonare...

Dr. Cristina Diaconeasa, despre afecţiunile ochilor la copii (I):...

Afecţiunile oculare sunt numeroase în rândul copiilor, iar unele dintre ele pot apărea încă de la naştere. În lipsa unui diagnostic precoce şi a...

România primește o nouă tranșă de vaccin Pfizer

România va primi, luni și marți, alte 964.080 de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer/BioNTech. Până acum, în țara noastră au ajuns aproape...

Oficial EMA: Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi...

Ţările ar trebui să evite, de asemenea, administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca la persoanele de peste 60 de ani, a declarat duminică Marco...

Mihăilă: Resursele pentru vaccinare vor fi direcţionate către mediul...

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri, la Craiova, că resursele umane şi materiale pentru campania de vaccinare vor fi direcţionate în următoarea perioadă...