5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentParacetamolul și aspirina, vândute doar după o evaluare a farmacistului în Franța

Paracetamolul și aspirina, vândute doar după o evaluare a farmacistului în Franța

În Franţa, paracetamolul și aspirina mai pot fi vândute doar după o evaluare a farmacistului. Măsura s-ar putea extinde în toată Europa pentru a combate un obicei periculos, răspândit şi la noi în ţară: automedicația.

Luat în doze mari și pe termen lung, paracetamolul a provocat creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, spun medicii din Hexagon, potrivit digi24.ro.
Paracetamolul, ibuprofenul şi aspirina se vând de acum în Franţa doar dacă farmacistul consideră necesar și tot el aprobă cantitatea. Decizia a fost luată după ce, acum doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg. Aceasta a fost răpusă de o intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din același motiv.

Farmaciștii din România, îngrijorați

Farmaciștii din România sunt îngrijorați de acest fenomen: medicația la proprie inițiativă. Se tem să nu ajungem în situația din Franța. Aici, consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie în ţara noastră conţin două din cele trei substanţe: aspirină, paracetamol, ibuprofen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS