14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbuzul emoțional – semne că ești într-o relație toxică

Abuzul emoțional – semne că ești într-o relație toxică

Nu există scuze pentru abuzul emoțional, așa cum nu există pentru cel fizic sau verbal. E bine să recunoști din timp semnele care indică acest tip de abuz.

O relație care nu te ajută să evoluezi emoțional, profesional și, în general, nu te împlinește, îți poate face mult rău.

Este foarte greu să îți dai seama când apare abuzul emoțional în relația de cuplu, mai ales dacă ai investit sentimente.

Uneori, când ai senzația că nu este ceva în regulă, preferi să treci cu vederea și aștepți să se liniștească apele, notează specialiştii de la clicksanatate.ro. Trecerea timpului poate agrava lucrurile.

Analizează în detaliu situația de cuplu și recunoaște abuzul emoțional, ca să te poți salva la timp, înainte să ieși cu foarte multe traume din relație.

Nu poți face nimic fără știrea lui

Faptul că partenerul deţine controlul asupra programului tău nu înseamnă că te iubește, că îi pasă de tine și că vrea să-ți fie alături în orice moment al zilei. Acest comportament poate fi tradus printr-o nevoie bolnăvicioasă de a-ți restrânge libertatea. În multe cazuri, acest tip de bărbat se enervează cumplit dacă nu răspunzi la telefon. Cu atât mai mult urăște să primească mesaj înapoi că nu poți vorbi.

Vrea să îi acorzi atenție deplină

La început, poate fi minunat să vezi că vrea să acorde maximum de atenție relației de cuplu, că reduce drastic ieșirile cu prietenii.

Treptat, însă, e posibil să nu mai ai timp deloc pentru tine, să simți că oriunde te uiți îl vezi pe el. Frustrările apar în timp, dar devin toxice pentru sănătatea ta psihică.

Te critică și găsește defecte familiei și prietenilor tăi

Trebuie să te pună pe gânduri și când începe să caute argumente că membrii familiei tale te influențează negativ, că e bine să limitezi întâlnirile cu ei. Nu aștepta să te izoleze de prieteni și de cei dragi!

Dă vina pe tine dacă apar probleme

Cu toții facem greșeli, dar este un semn de maturitate și responsabilitate să știm să ni le asumăm sau chiar să remediem o situație, dacă este cazul. Putem însă constata că partenerul de cuplu pare să nu înțeleagă că este vina lui. Ba chiar ajungem să ne întrebăm dacă nu cumva am făcut ceva greșit și nu ne-am dat seama. Pe scurt, partenerul tău știe foarte clar că este de vină, dar acceptarea acestui lucru nu îi stă în fire. Prin urmare, va căuta să te convingă că tu ești de vină.

Iar dacă într-o situație anume lucrurile sunt destul de clare și nu lasă loc de interpretări, va aduce în discuție o întâmplare trecută, drept argument că tu ești cea care greșește.

O astfel de relație te încarcă negativ, iar pe termen lung te obligă să îți asumi şi greșelile lui, doar pentru a avea liniște în cuplu.

Suferă de gelozie

Faptul că suferă de gelozie poate fi un alt indiciu care să îţi dea de gândit. Oricând ieșiți împreună se ivește un moment de gelozie.

Poate avea legătură cu ținuta ta, care i se poate părea provocatoare, sau poate avea legătură cu privirile tale spre un anumit bărbat sau ale lui spre tine.

Nu înseamnă că te iubește, ci că nu are încredere în tine și nu te respectă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS