Acasă Actualitate Măsură pentru evitarea unei noi crize a imunoglobulinei

Măsură pentru evitarea unei noi crize a imunoglobulinei

-

Măsură împotriva unei crize a imunoglobulinei. Guvernul urmează să prelungească scutirea de taxa clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană pentru încă 3 ani, a anunțat astăzi Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în ședința Consiliului Economic și Social, informează HotNews.

Executivul urmează să adopte o Ordonanță de Urgență în acest sens. OUG a primit astăzi aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și ar putea intra pe agenda ședinței de Guvern de astăzi această măsură.

Pacienții cu boli rare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în primăvara anului 2017 și s-a întins până în primăvara anului trecut. Imunoglobulina, un medicament obținut din plasmă umană, este tratamentul care îi ține în viață pe acești pacienți.

Decizia de exceptare a imunoglobulinei de la plata taxei clawback a fost luată de Guvern în iarna anului 2017, în plină criză a imunoglobulinei. Executivul o va prelungi acum cu încă 3 ani.

Pacienții cu boli rare din România, grav afectați de criza imunoglobulinei, au lansat luna trecută campania de informare și conștientizare „Pacient, caut donator! De plasmă!”. Ei atrag atenția că medicamentele derivate din plasmă umană, precum imunoglobulinele, sunt esențiale pentru peste 8.000 de pacienții români diagnosticați de boli rare, dar în România nu există nici măcar un centru de donare de plasmă umană pentru a fi utilizată la fabricarea de medicamente.

Vezi articolul integral AICI

Raluca-Maria Nedelea

SursaHotNews

ȘTIRI VIDEO GdS