Acasă Sanatate Care sunt simptomele hepatitei A

Care sunt simptomele hepatitei A

-

Simptomele hepatitei A sunt de multe ori greu de sesizat. Acestea apar la două săptămâni după infecție și dispar, de regulă, de la sine, în timp. Spălarea frecventă a mâinilor este una dintre cele mai bune modalități de a te proteja împotriva hepatitei A.

Infecție contagioasă, hepatita este cauzată de virusul hepatitic A. Virusul este unul dintre cele cinci tipuri identificate până la această oră responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind B, C, D și E. Fiecare tip de hepatită are caracteristicile sale privind modul de transmitere și schema de tratament, notează clicksanatatea.ro. Simptomele hepatitei A nu apar, de obicei, decât după două săptămâni de la infectare. Se poate întâmpla ca multe persoane să fie asimptomatice. Printre semnele care ar trebui să te ducă le medic se numără: oboseala, greața, vărsăturile, durerile sau disconfortul abdominal, în special în partea dreaptă superioară, sub coaste, pierderea poftei de mâncare, modificarea culorii scaunului, febra, urina închisă la culoare, dureri articulare, îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter). Aceste simptome pot fi relativ ușoare și pot să dispară în câteva săptămâni.

Se transmite printr-o igienă precară

Contrar percepției generale, virusul hepatitei A nu se transmite prin strănut sau prin tuse. O persoană se poate infecta cu virusul hepatitei A după ce a intrat în contact cu alimente și cu apă contaminate cu fecalele altei persoane, de obicei în condiții de igienă precară, sau în urma unui contact sexual cu o persoană infectată. Persoanele infectate pot răspândi infecția cu până la şapte zile înainte și după ce simptomele au început să se manifeste.

Ce complicații poate da

Spre deosebire de alte tipuri de hepatite virale, hepatita A nu provoacă leziuni hepatice pe termen lung și nu devine cronică. În cazuri rare, boala poate duce la o funcționare defectuoasă a ficatului, în special la adulții mai în vârstă sau la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice. Insuficienţa hepatică acută necesită spitalizare pentru monitorizare și tratament. În cazuri grave, unele persoane diagnosticate cu insuficienţă hepatică acută pot avea nevoie de un transplant de ficat.

Cum te protejezi de boală

Vaccinul împotriva hepatitei A poate preveni apariția bolii. Acesta se administrează în două doze, cea de-a doua făcându-se la şase luni de la prima. Persoanele vaccinate sunt protejate de infecție în 2-4 săptămâni de la prima administrare. Vaccinul împotriva hepatitei A este recomandat îndeosebi copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 luni care călătoresc, persoanelor care se află în contact direct cu alte persoane care au hepatită A, celor care lucrează sau călătoresc în părți ale lumii în care hepatita A este o boală comună, cât și persoanelor cu afecțiuni hepatice cronice, inclusiv hepatita B sau hepatita C. Te protejezi de infectarea cu virusul hepatitei A dacă speli bine toate fructele și legumele proaspete, nu mănânci carne și peşte crude, consumi doar apă îmbuteliată, te speli pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum și înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor.

Nu există un tratament specific pentru hepatita A

În cele mai multe cazuri, ficatul se vindecă în șase luni. Tratamentul pentru hepatita A se concentrează, de obicei, pe ameliorarea simptomelor. Pentru asta, persoanele diagnosticate cu hepatita A au nevoie de odihnă, să consume cât mai multe lichide, pentru a preveni deshidratarea dacă apar vărsăturile. Acestea trebuie să evite consumul de alcool și să respecte cu strictețe recomandările medicului referitor la tratamentul medicamentos pe care-l urmează.

ȘTIRI VIDEO GdS